Zašto su jagode dobre u trudnoći?
Pravilna ishrana tokom trudnoće je od izuzetne važnosti, jer dete od majke dobija sve važne nutritive. Jedna od “super” namirnica upravo je jagoda. Koji su to benefiti ove voćke, otkrijte u nastavku teksta.
Konzumacija jagoda u toku trudnoće je bitna zbog bogatstva voćnih kiselina, posebno folne kiseline kojom je jagoda izuzetno bogata. Jagode sadrže i veliku količinu vitamina C, antioksidanse beta-karoten i vitamin E.
Zašto su jagode toliko zdrave?
Pored potrebnih vitamina, koji su važni za pravilan razvoj bebinog mozga, jagode su bogate i biljnim vlaknima koja su hranljiva, te se ova namirnica preporučuje i tokom perioda dojenja.
Antioksidansi, koje ova voćka sadrži, smanjuju krvni pritisak i štite srce. Kako sadrže i mnoštvo esencijalnih vitamina i minerala, odlične su za smanjenje upala, podsticaj zdravlja kod kostiju, poboljšanje pamćenja, a predstavljaju i savršenu namirnicu u borbi protiv viška kilograma, jer imaju nisku kalorijsku vrednost.
Pogledajte i: Preporučen dnevni unos minerala i vitamina tokom trudnoće
Jagode je najbolje konzumirati sveže
Birajte one jagode koje ne pokazuju znak buđi i operite ih pod mlazom hladne vode. Peteljke se skidaju nakon pranja, kako jagode ne bi izgubile važne nutritivne vrednosti, količinu soka i kako ne bi promenile ukus.
Vodite računa pri čuvanju i odlaganju jagoda. Naime, jagode na sobnoj temepraturi mogu ostati samo nekoliko sati, u protivnom doći će do gubljenja antocijanina, antioksidansa koji jagodi daje krasnu crvenu boju.
Jagode, dobro oprane, očišćene i zatvorene u plastičnoj kutiju, mogu ostati u zamrzivaču i do 6 meseci. Trudnicama se preporučuju sveže jagode u odgovarajućoj količini. U slučaju alergijske reakcije, najbolje je posavetovati se sa lekarom.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*