Back to homepage

Trudničko bolovanje

Trudničko bolovanje predstavlja pravo zaposlenih trudnih žena, isključivo u radnom odnosu kod poslodavca, i može se otvoriti odmah na početku trudnoće, u trajanju od 30 ili više dana. U prvih 30 dana, naknadu zarade isplaćuje poslodavac iz svojih sredstava, a ukoliko je potrebno produženje bolovanja preko 30 dana, zaposleni se upućuje lekarskoj komisiji koja će proceniti da li je potrebno dalje produženje bolovanja.

Ukoliko komisija produži bolovanje preko 30 dana usled određenih komplikacija u vezi s održvanjem trudnoće, poslodavac vrši obračun naknade zarade, i dostavlja ga matičnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koja utvrđuje pravo na naknadu i njenu visinu.

RFZO isplaćuje obračunate naknade zarade najkasnije u roku od 30 dana od datuma podnošenja zahteva za refunadaciju sredstava i to na namenski račun poslodavca (račun za bolovanja), odakle se naknada zarade isplaćuje zaposlenom. Poslodavac može iz svojih sredstava isplaćivati naknade zarada za više meseci, a zatim objedinjenim zahtevom može refundirati od RFZO.

Koliko traje trudničko bolovanje?

Trudničko bolovanje se može otvoriti odmah na početku trudnoće, u trajanju od 30 ili više dana. Ukoliko komisija produži bolovanje preko 30 dana, poslodavac vrši obračun naknade zarade, i dostavlja ga matičnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Trudničko bolovanje, odnosno bolovanje radi održavanja trudnoće je potrebno zaključiti najranije 45 dana, a najkasnije 28 dana pred termin za porođaj,  a zatim odmah otvoriti porodiljsko bolovanje, posebnim rešenjem poslodavca kojim se zaposleni upoznaje.

Obračun naknade – trudničko bolovanje

Visina naknade koja se isplaćuje zaposlenom na tered poslodavca, iznosi 65% od utvrđenog osnova, a ista je situacija i kad se naknada obezbeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U skladu sa izmenom Zakona o zdravstvenom osiguranju, svim trudnicama će se isplaćivati 100% od neto plate, s tim što preostalih 35% zarade, koju ne obračunava Poslodavac,  isplaćuje RFZO na teret budžeta Republike Srbije.

Iznos naknade ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene po času, u skladu sa Zakonom o radu.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments