Back to homepage

Dvanaesta nedelja trudnoće

Dvanaesta nedelja trudnoće – Sada ste blizu kraja vašeg prvog trimestra koji mnoge žene smatraju najtežim. Možda ćete primetiti da sete od ove nedelje nekako opušteniji. Rizik od pobačaja je značajno smanjen i mnogi parovi osećaju da je ovo idealno vreme da saopšte drugima da čekaju bebu. Takođe biste se od ove nedelje mogli osećati gotovo euforično, i podsećate se kako je dobar osećaj ne biti tako gadljiva sve vreme. Energija počinje da vam se vraća i vi ste sve više ona stara.

Vaša beba

12 nedelja trudnoceU ovoj nedelji je najznačajniji razvoj refleksa. Bebine šake će početi da se skupljaju i šire, nožni prstići da se savijaju, očni mišići da se stiskaju, a usta će praviti pokrete sisanja. Ona je sada u konstatnom pokretu, šutira, isteže se i okreće.

Zapravo, ako prstom blago pritisnete stomak, beba će se meškoljiti. Ali, pošto je još uvek mala (oko 5-6,5 cm), a vaša materica je tek pri vrhu karlice, nećete moći da osetite njene pokrete. Kako vaša beba bude rasla i vršila pritisak na zid vaše materice, jasno ćete moći da osetite njene pokrete.

Bebino lice je sada potpuno ljudsko. Oči su se pomerie sa strane ka prednjem delu glave, uši su upravo tamo gde i treba da budu. Prstići na rukama i nogama su se razdvojili, a kosa i nokti nastavljaju da rastu.

Ove nedelje bebina koštana srž počinje da prizvodi sopstvena bela krvna zrnca. Ove ćelije za borbu protiv infekcija će joj pomagati da ostane zdrava. U ovom periodu beba počinje da guta manje količine plodove vode i da od nje stvara urin, koji izbacuje nazad u plodovu vodu. Nepotrebne materije se kroz placentu prenose do krvnih sudova majke odakle ih organizam dalje eliminiše.

U međuvremenu, nervne ćelije se munjevito razmnožavaju. Period između 12 i 18 nedelje je kritičan period za razvoj bebinog mozga. Izbegavajte alkohol, duvan ili drogu jer mogu ostaviti dugoročne posledice na vašu bebu. Takođe, bebina hipofiza počinje da radi i proizvodi hormone.

Trudnoća u 12. nedelji – Vaše telo

Od 12. nedelje pa nadalje više nećete morati tako često da trčite u toalet. Vaša materica se podiže iz karlice, tako da vaša bešika sada ima više mesta i može da primi više od nekoliko mililitara urina. Ona je porasla do te tačke da vaš lekar može da oseti njen vrh u donjem delu abdomena, malo iznad stidne kosti (ona je sada veličine oko 10 cm).

Koža oko vaših bradavica može postajati tamnija, a primećujete i pečate tamnije pigmentacije na licu. Možete čak primetiti i stvaranje tamne vertikalne linije koja se proteže od pupka do vrha pubične oblasti. To je posledica delovanja hormona i nestaće nakon porođaja.

Od dvanaeste nedelje trudnoće taj stalni osećej mučnine i umora bi trebao početi da nestaje. Možete primetiti da vam se apetit vraća, a pomisao na jedenje nije više u trenutku odbojno. Uobičajeno je za trudnice da imaju skoro neutaživ apetit za određenom hranom, čak i onom koja im se nikada ranije nije mnogo dopadala. U ovom periodu gorušica – peckanje koje se često proteže od gornjeg dela grudi do donjeg dela grla, se pojačava.

Tokom trudnoće, posteljica proizvodi puno hormona progesterona koji opušta nerve između jednjaka i želuca. Pogotovo kada ležite, želudačna kiselina se može vratiti gore, što izaziva neprijatno peckanje. Nekim ženama se ovaj problem može javiti kasnije, kada materica koja je porasla pritisne želudac. Neprijatnost može biti od dosadnog do intenzivnog i zabrinjavajućeg.

Jedna od iznenađujućih promena u ovo vreme je ta da vam je partner seksualno privlačniji nego zadnjih nedelja. Aktivnost u spavaćoj sobi vam je verovatno bila poslednja stvar na umu, ali se vaš libido, koji je neko vreme bio u hibernaciji, iznenada vraća i to s namerom da vam se osveti. To je zato što ste dobili više energije nego što ste je neko vreme imali, a tu je i dodatno snabdevanje vaših genitalija krvlju. Hvala estrogenu! Potpuno je bezbedno nastaviti sa seksualnim aktivnostima tokom trudnoće, osim ako ste u riziku od prevremenog porođaja, ili su membrane pukle.

Saveti za 12. nedelju trudnoće

Izbegavajte aktivnosti koje bi mogle da smanje priliv kiseonika vašoj bebi. Ronjenje, planinarenje, putovanja u oblasti na većim nadmorskim visinama su rizična i najbolje ih je izbegavati dok se ne porodite.

Upoznajte namirnice od kojih bi vaša beba mogla da se razboli. Listerija se dobija preko hrane i veoma je rizična za trudnice i njihove bebe. U namirnice koje treba izbegavati spadaju mekani sirevi, sirovi morski plodovi i suši, paštete, gotove salate i suhomesnati proizvodi. Sirovo meso je takođe opasno i morate strogo voditi računa o higijeni u kuhinji i pri obradi namirnica.

Ako se još uvek niste ugojili i niste spremni za trudničku odeću, sigurno ste bez sumnje primetili da vam je struk malo “popunjen” i da vam je udobnije u neobaveznoj garderobi. Počnite da razmišljate o novom imidžu i raspitajte se gde možete pronaći kvalitetnu trudničku garderobu.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments