Back to homepage

Dvadeset prva nedelja trudnoće

21. nedelja trudnoće – Verovatno se ovih dana osećate prilično komotno. Još uvek niste preveliki, a uobičajene tegobe vezane za ranu trudnoću su, u najvećem delu, nestale. Ako se osećate dobro, opustite se i uživajte dok možete – treći trimestar bi mogao doneti novu turu tegoba.

Vaša beba

21 nedelja trudnoceVaša beba je sada teška oko 350 grama, dugačka oko 26 cm, što je otprilike dužina šargarepe. Još je mala, ali konstantno raste.

Možda će vam se uskoro činiti da vaša beba vežba borilačke veštine, jer se njeni lepršavi pokreti sada pretvaraju u prave udarce. Bebe obično postaju izrazito aktivne baš onda kada vi najviše želite da odmarate, odnosno uveče. Neki smatraju da to priroda na svoj način priprema majke na isprekidan san kada se beba bude rodila.

Očni kapci su još uvek lagano slepljeni i zatvoreni, ali njene obrve i trepavice nastavljaju da rastu. Takođe, na jeziku bebe sada se stvaraju regije koje su zadužene za ukus.

Ukus plodove vode se razlikuje iz dana u dan u zavisnosti od toga šta ste pojeli. Istraživači su primetili da su bebe koje su bile izložene određenim ukusima u materici preko plodove vode bile spremnije da jedu hranu sa istim ukusima nakon rođenja. Ako želite da vaš mališan kasnije jede brokoli, onda je vreme da počnete i vi da ga jedete.

Ako nosite devojčicu, njen polni organ sada počinje da se formira.

Trudnoća u 21. nedelji – Vaše telo

Povećana proizvodnja masnoće može doprineti razvoju ili pogoršanju akni. Ako je to slučaj, umivajte se nežnim sapunom ili sredstvom za čišćenje lica dva puta dnevno, i koristite šminku i kreme bez ulja. Ne uzimajte oralne medikamente protiv akni, jer su neki veoma pogubni u trudnoći, i ne koristite proizvode koji se nanose lokalno bez saveta lekara.

Takođe ste sada skloniji proširenim venama. Kako vaša trudnoća napreduje, stvara se veći pritisak na vene u vašim nogama. Viši nivo progesterona, koji moće dovesti do toga da se zidovi vaših vena opuste, može pogoršati problem. Šanse da dobijete proširene vene su veće ako ih ima neko u porodici. Takođe, pogoršavaju se sa svakom sledećom trudnoćom i godinama. Da bi sprečili ili ublažili proširene vene, nosite specijalne trudničke hulahop čarape sa steznicima, vežbajte svaki dan, protežite noge i stopala kad god je to moguće, spavajte na levoj strani i nosite pojas za porodilje.

Takođe moćete primetiti i kapilare, grupu tankih krvnih žila blizu površine vaše kože. Posebno ih možete primetiti na člancima, nogama ili licu. Iako mogu biti neugledni, ovi kapilari ne prouzrokuju neke komplikacije i obično nestaju po porođaju.

Saveti za 21. nedelju trudnoće

Ako imate mačku, čišćenje za njom prepustite nekom drugom. Toksoplazmoza je izuzetno neprijatna parazitska bolest koja se prenosi inficiranim mačijim izmetom. Ako već morate da stavljate ruke na mesta gde su prethodno možda bile mačke, onda nosite zaštitne rukavice i pažljivo operite ruke kada završite. Izbegavajte da jedete nedovoljno termički obrađeno meso, neoprano voće i povrće, kao i nepasterizovano mleko zbog rizika od zaraze toksoplazmozom.

Ako su vam stopala otekla, razmislite o svojoj obući. Može vam biti lakše ako nabavite ortopedske uloške, cipele sa nižom petom, uloške za pete, odnosno jastučiće za pete, kao i obuću nešto veću od one koju inače nosite.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments