Back to homepage

Dvadeset šesta nedelja trudnoće

26. je nedelja trudnoće i vi kalendarski ulazite u šesti mesec trudnoće.

Vaša beba

26 nedelja trudnoceVaša beba je sada veličine dinje, dugačka je oko 35 cm, a teška između 700 i 800 g. Iako sada proteže svoje ruke i noge, ona još uvek provodi dosta vremena sklupčana.

Bebine oči, koje su u poslednjih nekoliko meseci bile zatvorene kako bi se razvila mrežnjača, sada počinju da se otvaraju. To znači da vaša beba sada može da vidi šta se dešava, mada, nažalost, pogled u vašoj materici nije tako uzbudljiv. Ali pokušajte kod kuće da uzmete baterijsku lampu i uperite je u svoj stomak.

Vaš mališan bi se mogao ritnuti u znak odgovora. Oči još uvek nemaju pigmentaciju, tako da je suviše rano da počnete da nagađate koje su boje oči vaše bebe. Pa čak i boja očiju sa kojom se vaša beba rodi možda neće biti trajna nijansa. Možda ćete morati da nagađate dok ne napuni godinu dana, sa najdramatičnijim promenama između šest i devet meseci.

Pluća sazrevaju, beba udiše i izdiše male količine plodove vode, koja je neophodna za njihov razvoj. Plodova voda se više ne proizvodi u istim količinama kao do pre par nedelja. Vaša beba je sada veća i sa manje plodove vode da upija njene pokrete, tako da ćete vi bolje osetiti njeno protezanje i šutiranje. Ukoliko nosite dečaka njegovi testisi počinju da se spuštaju u mošnice.

Trudnoća u 26. nedelji – Vaše telo

Vaš stomak raste iz nedelje u nedelju i sada već verovatno imate problem da vidite sopstvena kolena kada stojite. Prilično vam je porastao stomak, pa su se javili novi problem. Bolovi u leđima, posebno u krstima, nastaju usled rasta materice, ali i hormonskih promena koje slabe zglobove i tetive. Dugotrajno šetanje, sedenje ili stajanje, kao i savijanje i podizanje može biti naporno za vaša leđa zbog dodatne težine koju nosite. Od pomoći mogu biti topla kupka ili obloga.

U ovom periodu, vaš krvni pritisak može blago da poraste, iako je još uvek niži u odnosu na onaj koji ste imali pre trudnoće. Vaša ukupna količina krvi je povećana za oko 25% od početka trudnoće, ali neće dostići svoj maksimum dok se ne približi 35. nedelji. Zbog cirkulacije tog viška krvi možete primetiti kako vam prsti na rukama i gležnjevi otiču pred kraj dana.

Saveti za 26. nedelju trudnoće

Porazgovarajte sa svojim lekarom da li je potrebno proveriti nivo hemoglobina prilikom sledećeg pregleda. Anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa je česta pojava u trudnoći, baš kada je i potreba za dovoljnim brojem crvenih krvnih zrnaca najveća. Postarajte se da u vašoj ishrani bude dosta namirnica bogatih gvožđem, kao što su crveno meso, jaja, kvalitetne žitarice i zeleno lisnato povrće kao na primer brokoli.

Počnite da razmišljate o načinu staranja o vašoj starijoj deci kada dođe vreme porođaja. Imati unapred spreman plan umanjuje nervozu zbog brige o njima i oslobađa vas da se mentalno usredsredite na vašu novu bebu.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments