Back to homepage

Beba u dvadesetoj nedelji

Prve reči vaše bebe

Posle meseci vriske i mrmorenja, možda ćete primetiti da vaša beba počinje da priča tako što kombinuje samoglasnike i suglasnike kako bi proizvela zvuke kao što su “gaga”, “dada”, “baba” i “mama”. Doduše, iako može zvučati kao da beba izgovara svoje prve reči, ne možete još tvrditi da je “mama” njihova prva reč – ove “reči” još nemaju značenje i proćiće nekoliko meseci pre nego što će moći da poveže značenje reči koje izgovara. U ovom periodu, takođe će početi da se igra sa zvucima – eksperimentisaće sa jačinom, visinom tona i različitim zvucima.

Noćno hranjenje bebe

U ovom dobu, možete primetiti da vaša beba počinje da se budi ranije, ili češće u toku noći, kako bi jela. Da li se to dešava zato što je gladna? Da li količina vašeg mleka opada? Da li bi trebalo da razmotrite uvođenje čvrste hrane?

U petom mesecu, mnoge bebe postanu mnogo rastrojene u toku dana da bi mogle da se hrane kako treba – postoji toliko toga za istraživanje da se može desiti da je vaša beba previše zauzeta gledajući svet oko sebe da bi posvetila pažnju dojenju ili hranjenju iz flašice. Počinjaće i prestajaće da sisa nekoliko puta dok konačno ne odluči da je gotova. Dakle, logičan razlog za buđenje noću je zato što je gladna – vaša beba se zato najefikasnije može hraniti kada padne mrak, gde ne postoje ometanja i u potpunosti ste usredsređeni jedna na drugu.

Tehnika tapkanja bebe

Ako se naginjete nad krevecom kako biste ritmički tapkali vašu bebu po leđima, u mogućnosti ste da joj pružite udobnost i da joj pomognete da brže zaspi. Kada vaša beba bude uspela da zaspi uz pomoć metode tapkanja, možete početi polako da prestajete sa ovom tehnikom dok ne nauči da zaspi sama.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments