Back to homepage

Trideset sedma nedelja trudnoće

37. nedelja trudnoće – Sada ste tako blizu porođaja. Sada ste u terminu za porođaj. Vaša beba je potpuna zrela i spremna za život van materice. Ako ste mnogo toga ostavili za poslednji trenutak, sada je vreme da krenete punom parom.

Mnoge trudnice ostavljaju kupovinu garderobe i osnovnih potrepština za bebu sve dok duboko ne zađu u treći trimestar, kako bi bile sigurne da je sa njihovom trudnoćom i bebom sve u redu i kako ne bi nešto izbaksuzirali. Ako ste vi jedna od tih trudnica, od ove nedelje možete imati određenu sigurnost da je sve u redu.

Vaša beba

37 nedelja trudnoceVaša beba je sada teška od 2.700 do 2.950 grama, i dugačka oko 48 cm. I dalje dobija na težini, otprilike oko 15 grama dnevno. Dečaci rastu brže od devojčica i uglavnom su teži na porođaju. Ukoliko ćete se porađati carskim rezom, vaš lekar ga neće zakazati pre 39. nedelje, osim ako ne postoje zdravstveni razlozi za to.

Beba više nema mnogo mesta da se kreće, ali je i dalje u stanju da se okrene u udobniji položaj. Možete je osetiti kako protestuje kada se ne oseća udobno. Oštar udarac u rebra ili karlicu je uglavno dovoljan da natera trudnice da ustanu, prošetaju ili promrdaju kukovima.

Trudnoća u 37. nedelji – Vaše telo

Završava se period mogućeg prevremenog porođaja. Svakog dana možete da očekujete da počnu trudovi. Ove nedelje lekar će vas karlično pregledati kako bi utvrdio da li je grlić otvoren ili omekšao. Utvrdiće i tačan položaj bebe. Ukoliko beba nije zauzela položaj glavom na dole, možda će pokušati da je pritiskom na vaš stomak, okrene rukama.

Probne, Brakston-Hiksove kontrakcije sada su verovatno češće, duže i neprijatnije. Trag krvi na vešu, može da bude znak da ćete se poroditi za otprilike par dana, ili manje. Ako imate teže krvarenje, odmah se obratite svom lekaru.

Sada je teže nego ikad da pronađete udoban položaj za spavanje. Ako možete spavajte preko dana, san će vam dobro doći.

Vaginalni sekret će se pojačati i možda će vam biti potrebni ulošci kako bi upijali višak tečnosti. To je sasvim normalna pojava zbog koje ne treba da brinete, osim ako je preobilan, neobičnog mirisa ili osećate svrab.

Saveti za 37. nedelju trudnoće

U ovom periodu intenzivno ćete sanjati. Razlog tome je zabrinutost zbog porođaja i to što ćete uskoro postati roditelj. Ukoliko se osećate loše i opterećeni ste brigama, porazgovarajte sa svojim lekarom i pokušajte da odvojite dovoljno vremena za sebe.

Pripremite se za iznenadni porođaj. Bebe retko dolaze na svet bez najave, ali ukoliko se to desi, bilo bi dobro da znate kako da reagujete u takvoj situaciji. Najvažnija stvar, ako dođe do iznenadnog porođaja, je da ostanete smireni i dopustite bebi da lagano izađe. Imajte nekoliko malih i velikih ćebadi pri ruci. Ne bi trebali da pokušate da presečete pupčanu vrpcu već nastavite put za bolnicu. Iznenadni porođaji se retko završavaju sa komplikacijama.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments