Back to homepage

Beba u trideset četvrtoj nedelji

Prepoznavanje sopstvenog imena

Posle toliko vremena koje ste proveli pažljivo birajući savršeno ime za vašu bebu, a zatim nakon mnogo meseci navikavajući se na korišćenje njenog imena, konačno, vaša beba će početi da odgovara kada je pozovete po imenu. Zbog prepoznavanja njenog sopstvenog imena, komunikacija sa vašom bebom postaće nešto lakša – ako je budete zvali po imenu, privući ćete joj pažnju bar na momenat – a ovo je svo vreme koje vam je potrebno da je odvratite od bilo kakve nevolje ili haosa koji je započela.

Razumevanje reči “ne”

Vaša beba počinje da razume reč “ne” – doduše, da li je poštuje i sluša je sasvim druga priča. Mnogo pre nego što će moći i sama da izgovori ovu reč, vaša beba će odgovarati na reč “ne” tako što će prestati sa bilo kojom aktivnošću koju je započela i pogledati u onoga ko govori (kako bi procenila nivo ozbiljnosti koju reč nosi) pre nego što odluči da li će da ignoriše zahtev ili će ga se pridržavati. Možda će čak klimnuti ili odmahnuti glavom kao odgovor.

Moguće je da ćete primetiti i kako vaša beba gleda u vas tražeći odgovor svaki put kada uradi nešto za šta očekuje da će čuti reč “ne”, kao što je bacanje hrane. Može izgledati kao da vaša beba misli da je ovo igra, ali zapravo ovim ona testira vašu reakciju više puta pre nego što nauči da bacanje hrane na pod nije nešto što vas čini srećnim.

Disciplina kod dece

Baš kao što ne smete razmaziti novorođenče, tako ne smete kažnjavati bebu. Iako njeno ponašanje može ponekad biti tvrdoglavo ili čak nerazumno, pokušaj kažnjavanja bebe u ovom uzrastu je samo gubljenje vremena i verovatno će je samo uznemiriti (kao i vas). Bebe nisu sposobne da razumeju posledice svojih postupaka i zato ne mogu napraviti vezu između vaše kazne i radnje ili ponašanja koje ne odobravate.

Umesto da pokušavate da uspostavljate disciplinu u ovom dobu, probajte da odvraćate pažnju vašoj bebi. Iako se njeno sećanje poboljšava, lako ćete moći da pridobijete pažnju vaše bebe uz pomoć alternativnih aktivnosti ili igračaka.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments