Back to homepage

Četrnaesta nedelja trudnoće

14. nedelja trudnoće je prva nedelja vašeg drugog trimestra, koji mnoge žene smatraju najkomfornijim od tri trimestra. Mučnina i iscrpljenost su verovatno nestali ili počinju da nestaju, a vi nećete biti toliko krupni da se osećate čudno i nezgrapno. U narednih nekoliko nedelja očekujte priliv energije jer vaš organizam počinje da luči hormone zbog kojih ćete se sjajno osećati. Možete se osećati prilično opuštenije u vezi trudnoće, a strepnja od mogućeg pobačaja polako nestaje. Ovo vas oslobađa dodatne brige i stresa.

Vaša beba

14 nedelja trudnoceU ovoj nedelji se vaša beba izdužuje. Sada je dugačka između 8 i 11 cm, teška od 30 do 60 grama i otprilike je veličine jabuke. Telo joj raste brže od glave i vrat joj je sada dobro razvijen, pa brada više ne leži na grudima. Uskoro će njene ruke dostići dužinu srazmernu ostatku tela, a nogice će se još malo produžiti. Iako još uvek ne možete da osetite malene udarce, ruke i noge vaše bebe su sada pokretljivije i aktivnije.

Zahvaljujući impulsima iz mozga, vaša beba sada zna da pomera oči, da se mršti i pravi grimase. Ukoliko da sada odete ultrazvuk, možda ćete je videti kako sisa palac. U ovoj nedelji bebini kapci su spojeni štiteći njene oči koje su, iako potpuno razvijene, ipak previše osetljive da bi bile izložene bilo čemu što ih može iritirati. Moguće je da bebi raste i kosa na glavi.

Bebina jetra sada proizvodi žuč što je znak da svoju funkciju vrši kako treba, bubrezi stvaraju urin, a slezina pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Kožu bebe sada prekrivaju izuzetno fine, paperjaste, lanugo dlačice. Veruje se da one imaju zaštitnu ulogu jer zadržavaju verniks na površini kože (to je masni pokrivač kože, sirastog izgleda, koji bebu štiti od delovanja plodove vode). Diskretno se naziru i obrve.

Trudnoća u 14. nedelji – Vaše telo

Ukoliko ste imali rane simptome trudnoće, kao što su jutarnje mučnine i povraćanje, sada ćete osetiti olakšanje, jer je mučninama došao kraj. Energija vam se polako vraća, grudi su manje bolne, a osetljivost je verovatno potpuno nestala.

Estrogen stimuliše ćelije kože da proizvode više melanina. Melasma se manifestuje kao tamne il smeđe mrlje na licu koje počinju na obrazima i šire se preko nosa i usta. Ova pojava se još naziva i maska trudnoće ili trudnička maska.

Ukoliko vam je toplije nego inače, to je zbog velikog povećanja količine krvi koja cirkuliše kroz vaš organizam. Vaše srce naporno radi da snabde kiseonikom i vas i vašu bebu. Broj crvenih krvnih zrnaca je mnogo veći nego pre trudnoće, zato se pobrinite da jedete dosta hrane bogate gvožđem kao što je crveno meso, zeleno lisnato povrće i žitarice.

Materica i dalje postepeno raste. Njen vrh je sada nešto iznad stidne kosti i može se opipati spolja. Ako vam je zavaljena materica, tj. ako naginje više unazad nego prema napred, negde u ovo vreme će se ispraviti.

Promene raspoloženja su česte u ovoj nedelji. Jednog minuta možete biti na ivici plača, a već sledećeg preplavljeni srećom. Trudnoća je vreme velikih emocionalnih promena, pa vi i vama bliske osobe moraćete da naučite da živite s tim.

Saveti za 14. nedelju trudnoće

Koristite glad kao signal kada treba jesti. Neka vam neka zdrava užina uvek bude pri ruci i ne pomišljajte na dijetu. Sada nije vreme za gubljenje kilograma. Ne zaboravite na vlakna. Voće i povrće je neophodno u ishrani jer čine zapreminu u stomaku i pomažu da se sva hrana pogura niz creva.

Vlaknastoj hrani je potrebna voda da bi delovala i zato ne zaboravite da pijete dosta tečnosti i održavate hidrataciju organizma. Kada osetite žeđ, vi ste već delimično dehidrirali, zato pijuckajte vodu često tokom dana. Tako ćete se osećati mnogo bolje. Voda će vam takođe pomoći da malo razbistrite mozak.

U 14. nedelji vreme je da razmotrite programe vežbi koje su posebno osmišljene za trudnice. Važno je da počnete sa vežbama za karlicu koje se rade na podu jer će pomoći vašem telu da se nosi sa sve većom težinom materice. Mnogi potencijalni problemi mogu da se izbegnu redovnim vežbanjem koje će ojačati mišiće dna karlice.

Ako imate pirsing na pupku, razmislite o tome da ga skinete. Neće on naškoditi bebi, ali kako se vaš stomak uvećava, može početi da trlja o odeću i da iritira. Ako baš želite da zadržite otvor, onda na svakih par dana kroz rupu provucite iglu ili alkicu.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments