Back to homepage

Beba u trideset trećoj nedelji

Razumevanje postojanosti predmeta

Ne tako davno, sve u vidokrugu vaše bebe je vrlo brzo prestajalo da postoji za nju. Ali oko osmog meseca, počećete da primećujete da oči vaše bebe prate predmete dok se pomeraju (što je razlog zašto voli da baca svoje igračke okolo) i počinje da razume da predmeti postoje čak i kad ne može da ih vidi. Isto važi i za vas: vaša beba počinje da shvata da čak i kada napustite sobu, vi niste u potpunosti nestali. U ovom uzrastu, takođe počinje da razume da predmet koji je samo delom vidljiv ima “skriveni” element –  ako može da vidi samo delić igračke, ostatak će joj biti otkriven ako je zgrabi.

Postojanost predmeta vašoj bebi otvara vrata ka potpuno novom svetu razumevanja, tako da nemojte biti iznenađeni ako se koncentracija vaše bebe odjednom poveća zajedno sa njenom razvojnom prekretnicom – svet kako ga ona razume se znatno povećao i postoji dosta toga o čemu vaša beba može da razmišlja.

Opasnost od povrede deteta

Kako vaša beba sada postaje pokretnija i više radoznala kada je u pitanju njeno okruženje, važno je da zapamtite da ona nema sposobnost da se brine o sebi – nije ni na jedan način sposobna da proceni koje aktivnosti će predstavljati pretnju njenoj sigurnosti. Ne samo da vaša beba još uvek ne razume reč “ne”, već i vama pridaje malo pažnje ukoliko ju je zainteresovala neka druga aktivnost. Na vama je da načinite njeno okruženje za igranje sigurnim u svakom trenutku. Najbolji način da ovo uradite je da sednete na pod (kao i vaša beba) i da odatle istražite njen svet – bićete iznenađeni koliko potencijalnih opasnosti možete pronaći na ovaj način.

Igra nestajanja i iznenadnog pojavljivanja (“pikabu”)

Ova igrica može samo da upali od momenta kada vaša beba bude razumela postojanost predmeta – do tad, prosto neće moći da razume beskrajno zabavan trik vašeg nestajanja! Igrice kao što su “pikabu” ili žmurke (dovoljno je da se u ovom dobu sakrijete od vaše bebe ispod ćebeta) podstiču vašu bebu da shvata da iako ne može da vas vidi, vi ipak postojite negde van njenog vidokruga.

Ako vaše dete pati od straha od razdvajanja, igranje ovakve vrste igara je odličan način da je uverite da iako ne može da vas vidi, uvek ćete joj se vratiti – samo gledajte da “bu!” koje izgovorite kada se “ponovo pojavite” ne bude previše naglo, kako je ne biste uplašili!

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments