Back to homepage

Dvadeseta nedelja trudnoće

20. nedelja trudnoće – Čestitamo, sada ste i zvanično na polovini vaše trudnoće. Iako je prosečno trajanje trudnoće 40 nedelja, još uvek se smatra normalnim porođaj u periodu od 2 nedelje pre ili posle. Ne polažite sve svoje nade u određeni termin porođaja kao garanciju da ćete baš tog dana dobiti bebu. Svrha određivanja termina porođaja je da vam to bude vodič za pravljenje planova i ništa više.

Ako je ovo nedelja u kojoj ste obavili pregled, moguć je osećaj mnogo veće emotivne povezanosti s bebom nego ranije. Prvi put videti lice svoje bebe je izuzetna prilika, čak iako je samo preko ekrana.

Vaša beba

20 nedelja trudnoceVaša beba je sada veličine dunje, teška do oko 300 g, a od glave do zadnjice je dugačka oko 16 cm, a oko 25 cm od glave do peta. U prvih 20 nedelja, kada su bebine nogice sklupčane kod stomaka teško ju je izmeriti, pa se mere uzimaju od vrha glave do zadnjice. Posle 20. nedelje se beba meri od glave do peta.

Vašu bebu okružuje oko 320 ml amnionske tečnost, tj. plodove vode. Temperatura tečnosti se održava na nešto malo višem stepenu od vaše unutrašnje temperature. To omogućava da bebi bude toplo. Ona sada guta više plodove vode, što je dobro za probavni sistem.

Takođe, proizvodi mekonijum- crnu, lepljivu materiju. Ona će se skupljati u njenim crevima, a vi ćete je videti u prvoj peleni, mada neke bebe prvi izmet izbace u stomaku ili tokom porođaja.

Ako nosite devojčicu, njena materica i grlić materice su formirani i na svom su mestu. Ako nosite dečaka, genitalije su sada vidljive.

Trudnoća u 20. nedelji – Vaše telo

Vaša materica je sada otprilike u nivou pupka. Ona će se nedeljno uvećavati za jedan centimetar, i u narednom periodu dobijaćete oko pola kilograma nedeljno. Sa njenim porastom raste i pritisak na želudac, bubrege i pluća što može da izazove lošije varenje, često mokrenje i nedostatak vazduha. Obezbedite sebi dovoljne količine gvožđa – minerala koji se koristi za stvaranje hemoglobina.

Vaše srce pojačava intenzitet rada i ove nedelje je u stanju da ispumpa oko 7 litara krvi u minutu. Zbog uticaja trudničkih hormona krvni sudovi su vam opušteniji, kako bi mogli da omoguće pojačan protok krvi. To znači da bi mogli da primetite da su vam se pojavile proširene vene ili čak hemoroidi. Nemojte se brinuti zbog toga. Nakon porođaja imaju tendenciju da iščeznu i uglavom ne izazivaju probleme.

Saveti za 20. nedelju trudnoće

Postarajte se da nosite udobnu obuću da bi ste bili stabilni pri hodu. Mnoge žene tokom drugog tromesečja otkriju da više ne mogu da obuju svoje cipele. I za to su krivi trudnički hormoni. Čak je normalno i da žene posle porođaja trajno promene veličinu obuće i do jedan broj veće.

Ako vas brinu proširene vene, raspitajte se za kompresivne čarape. Mogu vam doneti malo olakšanja ako budete morali duže vreme da provedete na nogama. Podignite noge kad god možete, sednite kad ste u prilici i izbegavajte dugotrajno stajanje.

Protiv hemoroida obezbedite ishranu bogatu vlaknima i pijte dosta tečnosti. Jedite voće, povrće, žitarice, mahunarke, pasulj i mekinje. Izbegavajte naprezanje u toaletu, kao i dugotrajno sedenje na WC šolji. Kada osetite potrebu da odete u toalet, nemojte to odlagati.

Pazite na svoja leđa. Izbegavajte podizanje teških predmeta i uvijanje leđa dok podižete. Bolovi u leđima su česti tokom trudnoće i lakše je izbegavati povredu leđa nego se oporaviti od nje.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments