Back to homepage

Trideseta nedelja trudnoće

30. nedelja trudnoće – Prešli ste tri četvrtine vaše trudnoće, i bićete zapanjeni koliko će brzo proći preostalih 10 nedelja. Ono što vam se nekada činilo toliko dalekim, sada je svakim danom sve bliže.

Vaša beba

30 nedelja trudnoceVeličina vašeg stomaka je definitivan znak da vaša beba svakim danom postaje sve veća – sada je teška oko 1.400 grama i dugačka oko 39 cm.

Ono što takođe brzo raste ovih dana je bebin mozak. Do sada je njegova površina bila glatka, ali sada, mozak vaše bebe poprima one karakteristične žljebove i udubljenja. Razlog za drugačiji izgled je taj što ti nabori omogućavaju povećanu količinu moždanog tkiva. To je neophodna promena jer se vaša beba priprema za život van materice.

Sada kada bebin mozak i nove masne ćelije regulišu njenu telesnu temperaturu, lanugo, one meke, paperjaste dlačice koje su prekrivale telo vašeg mališana, sada počinju da nestaju.

Još jedna velika promena u 30. nedelji trudnoće: Koštana srž vaše bebe je potpuno preuzela proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (pre su se grupe tkiva, a zatim slezina, brinuli za proizvdnju krvnih zrnaca). Ovo je važan korak za vašu bebu, jer to znači da će biti u stanju da samostalno bolje napreduje kada se rodi.

Bebin vid se i dalje razvija. Čak i kada se rodi, beba će držati zatvorene oči veći deo dana, a kada ih otvori moći će da raspoznaje objekte udaljene na nekoliko santimetara od njenog lica.

Trudnoća u 30. nedelji – Vaše telo

Mnogi od simptoma rane trudnoće, za koje ste mislili da ste ih se rešili, se sada vraćaju da vas progone. To su simptomi poput potrebe za učestalim mokrenjem (jer bebina glava sada pritiska vašu bešiku), osetljive grudi (jer se pripremaju za proizvodnju mleka), umor i gorušica.

Verovatno vam je teško da spavate noću, jer ne možete da pronađete odgovarajući položaj. Ili vas muči nesanica, bez obzira na to koliko ste umorni. To je česta pojava u trećem trimestru i malo toga se tu može učiniti. Idite u krevet u određeno vreme, izbegavajte kofein u popodnevnim časoviima, obezbedite sebi malo mira i tišine pred spavanja, kao i udoban ležaj. Eksperimentišite  sa više jastuka i lezite na bok.

Takođe, vaša beba je sada sve veća i pritiska vašu bešiku, što znači da će i mala količina urina biti dovoljna da vas potera u toalet. Nastavite da unosite veću količinu tečnosti i vodite računa da svaki put potpuno ispraznite bešiku kako bi izbegli urinarne infekcije.

Možda ćete biti nespretniji nego inače. Krivci za to su hormoni koji se pojačano luče i direktno utiču na labavljenje zglobova i zadržavanje tečnosti u organizmu. Opuštanje tetiva dovodi i do širenja stopala, pa ćete možda morati da kupujete nove cipele većeg broja.

Saveti za 30. nedelju trudnoće

Neprijatni simptomi i hormonske promene dovode do emotivne nestabilnosti. Često ćete biti obuzeti brigama vezanim za vašu bebu i roditeljstvo, a možda ćete imati i ružne snove vezane za rođenje bebe. Normalno je da brinete, ali ako ne možete da se opustite ili se osećate izuzetno razdražljivo ili ugroženo, razgovarajte sa svojim doktorom. Možda ste jedna od deset žena koja pate od depresije u trudnoći.

Ne ustežite se da pitate vašeg ginekologa sve što vam padne na pamet. Ne treba da vam bude neprijatno da mu postavite bilo kakvo pitanje i budite sigurni da niste ni prva ni jedina trudnica sa takvim pitanjima.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

3 Comments
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Suncica
4 godine ranije

Postovani,
Iz kog razloga ste uklonili moj komentar?
Nije u redu da pisete neprovjerene informacije na ovoj temi! Ovo citaju zene koje su u osjetljivom periodu i upijaju svaku informaciju u ovom slucaju dezinformaciju.
Nadam se da cete ispraviti tekst!
Pozdrav

Suncica
4 godine ranije

Da li ste stvarno napisali da ce beba da dobija po 0,5kg u narednim nedeljama????

Editor
4 godine ranije
Reply to  Suncica

Greska je u pitanju, naravno. Hvala na ukazanom propustu!