Back to homepage

Trideset peta nedelja trudnoće

35. nedelja trudnoće – Bližite se svom poslednjem mesecu trudnoće. Odbrojavanje do porođaja će uskoro početi, i čini se da 40. nedelja i nije tako daleko.

Vaša beba

35 nedelja trudnoceVaša beba ima mnogo manje prostora za pomeranje sada kada je dugačka oko 44 cm i teška oko 2.500 grama. Biće manje prevrtanja i sličnih pokreta bebe. Jednostavno više nema dovoljno prostora za lako kretanje, kao što je bilo do pre par nedelja.

Ako vam se čini da ima promena u obrascu bebinih pokreta ili je postala neprirodno tiha, obratite se svom lekaru. Vi najbolje poznajete aktivnosti vaše bebe i zato nemojte misliti da vas neće ozbiljno shvatiti.

Bubrezi su sada potpuno razvijeni, a jetra može da obrađuje neke otpadne materije. Pluća su verovatno u potpunosti sazrela. Ove nedelje bebin mozak intenzivno raste. Neuroni i njihove veze u mozgu se još više razvijaju.

Veći deo osnovnog fizičkog razvoja je završen i narednih nekoliko nedelje beba će dobijati na težini. Energija koja je dosad ulagana u njen rast, sada će biti preusmerena na njeno dobijanje na težini. Dobijaće oko 200-250 g nedeljno, formirajući masno tkivo koje će je štititi kada se bude rodila.

Trudnoća u 35. nedelji – Vaše telo

Vaša okrugla materica gura ostale unutrašnje organe, zbog čega češće mokrite i  imate gorušicu ili druge gastro poremećaje. Manji, a češći obroci će pomoći. Hormon trudnoće izaziva širenje karličnih zglobova kako bi pripremio vaše telo za porođaj. Bol u donjem delu leđa i grčevi u nogama su sada uobičajena pojava. Dobra masaža leđa i nogu od strane voljene osobe je najbolji lek.

I dalje možete da očekujete oticanje zglobova i prstiju, proširene vene i pojavu hemoroida. Pazite na ishranu, uzimajte hranu bogatu vitaminima i mineralima i odmarajte se što više.

Saveti za 35. nedelju trudnoće

Trebalo bi da jedete namirnice koje sadrže Omega 3 masne kiseline koje će pomoći da se bebin mozak razvija. Izvor Omega 3 masnih kiselina je masna riba kao što su losos, sardine i tuna.

Sada je dobro vreme da odlučite kakav porođaj želite – da li će suprug biti prisutan, da li želite porođaj uz pomoć epiduralne anestezije i slično. Porođaj je nepredvidiva stvar, ali možete razmišljati o izborima na vreme i tako otkloniti bar neke nelagodnosti.

Ako to niste do sada uradili, ove nedelje obavezno skinite prstenje na rukama.

Ako osećate kao da vam bolne noge i leđa ispijaju svu energiju i kako vam nije ni do čega, poslušajte upozorenja koje vam telo daje kada želi malo odmora i usporite malo. Odmorite se i par dana ako možete. Još uvek niste na samom kraju trudnoće, zato povedite malo više računa o sebi dok se ne budete osećali bolje.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments