Back to homepage

Beba u dvadeset devetoj nedelji

Nosivost

Možda ste primetili da do pre nekoliko meseci, kada ste postavili svoju bebu u stojeći položaj u svome krilu, ona nije mogla da drži sopstvenu težinu svojim nogama. Bez dovoljnog razvitka mišića, njene noge su klecale i rušile se pod njenom težinom. Sada, posle meseci ojačavanja tih mišića kroz igru, vaša beba će moći da nosi sopstvenu težinu na nogama – ovo je veoma važan korak ka putu vaše bebe da prohoda.

Mada, vaša beba će biti prilično zadovoljna sa ovim novim trikom i možda ćete otkriti da odjednom odbija da sedi ili čak da leži.

Testiranje vašeg autoriteta

Istina je – bebe koje su stare samo sedam meseci mogu početi da testiraju vas i vaše granice. Posle meseci za vreme kojih je (manje ili više) bila spremna da prati vaš tempo, sada vaša beba može postati više samovoljna. Ovo je momenat u kome počinje vaš dugoročni odnos sa rečju “ne”! Vaša beba ne pokušava namerno da vas ne sluša, već je umesto toga više zainteresovana za obavljanje aktivnosti koje su joj privukle pažnju u tom trenutku.

Bez obzira na to koliko puta joj kažete “ne” dok ona prosipa sadržaj iz svoje flašice i gleda kako taj isti sadržaj curi na pod, ona će istrajati u ovoj aktivnosti (zato što je zabavna) sve dok je fizički ne sprečite u tome ili se sama ne umori od ove igre. Najbolja strategija u ovom uzrastu je da nekako odvratite vašu bebu od ove aktivnosti – njena memorija je toliko kratka, da će nakon nekoliko minuta protesta zaboraviti na svoj bes.

Pričanje sa bebom

Vaša beba može već naveliko prohodati pre nego što nauči kako da jasno komunicira o svojim potrebama. I dugo nakon što bude naučila da koristi nekolicinu reči, njena želja da izrazi sebe će nadmašiti njenu sposobnost da verbalno komunicira, što može dovesti do ogromne frustracije i spektakularnih napada besa! Kako biste izbegli ove krize koliko god je to moguće, odlična je ideja da rano postavite temelje za komunikaciju sa vašom bebom.

Pričajte sa njom u toku dana, istaknite stvari koje može da vidi i označite predmete za nju na neki način. Možda ćete primetiti kako pokušava da imitira zvukove koje pravite, tako da trudite se da ponavljajte vaše reči i pohvalite njene napore. Postavljajte joj pitanja, a zatim čekajte koji trenutak pre nego što joj odgovorite.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments