Back to homepage

Jedanaesta nedelja trudnoće

Jedanaesta nedelja trudnoće – Bliži se kraj prvog trimestra. Prešli ste skoro trećinu puta kroz trudnoću. Ukoliko vam je ovo prva trudnoća, sve vam je novo i uzbudljivo, ali čak i ako već imate decu, svaka se trudnoća razlikuje i moguće je da se osećate potpuno drugačije.

Vaša beba

11 nedelja trudnoceVaša beba je sada dugačka oko 5 cm i teška oko 8 grama. Sada je skoro identična, samo minijaturna verzija sebe u trenutku rođenja. Ona je sada skoro potpuno formirana. Uskoro će početi otvara ruke i skuplja ih u pesnice.Prstići na rukama i nogama su do nedavno bili povezani i ličili su na minijaturna vesla, ali su sada jasno odvojeni.

Jačaju njene kosti, a maleni zubi se pojavljuju ispod desni. Mozak, jetra, pluća, bubrezi i creva su već formirani i počinju da funkcionišu. Takođe se završava i razvoj spoljašnjeg polnog organa. Ako je vaša beba devojčica, ovo je nedelja kada će početi da se razvijaju njeni jajnici. Na rođenju će imati onoliko jajnih ćelija koliko će ih imati i tokom života. Od ove nedelje je moguće videti i bebine bradavice na grudima. Bebine uši, koje su bile postavljene nisko na vratu, su sada skoro tamo gde i treba da budu.

Vaša beba sada može da zeva, sisa i guta. Zauzeta je udaranjem i protezanjem, ali su njeni pokreti još uvek usporeni tako da trenutno izgledaju kao vodeni balet. Nećete osetetiti bebine akrobacije još mesec ili dva, kao ni štucanje koje se sada javlja usled formiranja dijafragme.

Trudnoća u 11. nedelji – Vaše telo

Možda ćete se ovih dana osećati malo gladnije – i to je dobro: To je znak da se vaša jutarnja mučnina ublažava i da se vaš apetit priprema da vam pomogne da hranite svoje telo… i svoju bebu. Ali ne preterujte samo zato što jedete za dvoje. Pokušajte da birate najhranljivije namirnice tokom trudnoće i minimizirajte lošu hranu. U ovoj nedelji trudnoće, vaš donji stomak je verovatno tek počeo da se ističe (iako verovatno još uvek ne izgledate kao da ste u drugom stanju, nego kao da ste malo preterali sa hranom).

Ali, čak i ako je vaš stomak i dalje ravan kao daska (kod svih žena počne da se pokazuje u različito vreme, i kao što ćete saznati, kod svih se pokazuje drugačije), verovatno primećujete da ne možete da zakopčate farmerke bez muke. Za to možete kriviti hormon trudnoće progesteron (zapravo, kada ste trudni, možete ga kriviti za skoro sve). Iako progesteron ima ulogu u održavanju zdrave trudnoće, neke od manje laskavih nuspojava je nadutost… i podrigivanje.. i prolazni gasovi.

To se dešava zato što progesteron opušta glatke mišiće u telu – uključujući i gastrointestinalni trakt – usporavajući varenje kako bi se pružilo više vremena za hranljive sastojke iz hrane da se apsorbuju u krvotok i dođu do vaše bebe. Ali, ono što je dobro za bebu, nije uvek dobro za mamu. Neugodna punoća koju osećate u stomaku, posebno nakon jela, će za neke žene s vremenom samo posati gora.

Kako vaša materica raste, ona će pritiskati stomak i creva, stvarajući veći pritisak na digestivni trakt i izazivajući da se osećate kao da ste se još više naduvali. Ali, evo neke utehe: Vaša beba neće osećati vašu bol. U stvari, vaša beba je nesvesna svih vaših crevnih nevolja (čak joj može i prijati simfonija žuborenja vašeg želuca). Minimizirajte nadimanje i gasove izbegavanjem pasulja, pržene hrane, gaziranih sokova i slatkiša.

Saveti za 11. nedelju trudnoće

ciscenje zuba koncemAko već niste imali prvi prenatalni pregled, sada je pravo vreme za to. Verovatno ćete biti veoma ushićeni zvukom otkucaja bebinog srca koji se sada jasno mogu čuti.

Oralna higijena je naročito važna tokom trudnoće. Čistite zube koncem svakog dana, posetite zubara barem jednom u toku trudnoće i nađite vremena za negu zuba. Krvarenje desni je česta pojava, ali to može značiti da zube treba češće prati i čistiti koncem, a ne smanjiti.

Umerena rekreacija, poput dugih šetnji ili plivanja, će doprineti da se osećate mnogo bolje, umanjiće bol i povećati nivo telesne energije koju posedujete. Održavajući svoje telo u dobroj kondiciji i formi, vi se ujedno fizički pripremate za što lakši porođaj i brz oporavak.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments