Back to homepage

Beba u osmoj nedelji

Evo šta sve možete očekivati od vaše bebe u osmoj nedelji.

Vaša beba će postati opčinjena vašim licem

U osmoj nedelji otkrićete da imate obožavaoca! Ako obratite pažnju, primetićete da će vas oči vaše bebe pratiti gde kod da pođete. Zapravo, njena omiljena “igračka” je upravo vaše lice, stoga što više provodite vremena gledajući se s vašom bebom lice u lice, to će ona brže naučiti kako da komunicira sa ostatkom sveta oko nje.

U ovom uzrastu, vaša beba pažljivo će gledati vaše lice dok pričate sa njom, a potom će praviti različite izraze lica zauzvrat. Kako biste podstakli njen pokušaj da komunicira sa vama, budite izražajni dok pričate sa njom, budite zahvalna publika i nagradite njen trud sa aplauzom i pohvalama.

Imunizacija bebe

Oko osme nedelje, vaša beba bi trebalo da primi jednu od prvih vakcina za imunitet. Ove vakcine su samo početak niza vakcina koje bi – nakon što ih vaše dete primi sve – trebalo da zaštite vašu bebu od raznih bolesti potencijalno pogubnih po život kao što je hepatitis B, tetanus i veliki kašalj.

Ako razmišljate o tome da ne obavite imunizaciju vašeg deteta, obavezno temeljno porazgovarajte o tome sa vašim doktorom ili lekarom opšte prakse pošto ova odluka može imati potencijalno širok uticaj na budućnost vas i vašeg deteta – počevši od toga gde i kada ćete ga poslati u predškolsku ustanovu ili školu.

Priprema za imunizaciju bebe

Ovih dana, sve vakcine se daju putem injekcije, tako da je relativno sigurno zaključiti da će uvek biti nekoliko prolivenih suza za vreme posete vašem doktoru – da li su to vaše suze ili suze vaše bebe, ostaje da se vidi.

Većina lekara će vam preporučiti da date detetu dozu paracetamola pre zakazanog termina kako bi neugodnost vaše bebe bila manja, ali mnoge bebe plaču dok god traje ubrizgavanje vakcine; počeće da se oporavljaju tek od momenta stavljanja hanzaplasta na mesto gde je vakcina ubrizgana. Neke bebe će, doduše, postati malo uznemirene 24 sata nakon vakcinacije, tako da gledajte da usporite tempo i naoružajte se strpljenjem dan nakon vaše posete lekaru.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments