Back to homepage

Trideset deveta nedelja trudnoće

39. nedelja trudnoće – Sada ste i zvanično u punom terminu. Ako vam je ovo prva beba, velike su šanse da ćete premašiti termin. Opustite se i verujte da će vaša beba doći na svet kada bude spremna. Sada će vas verovatno i najmanje žiganje navesti da se zapitate da li su to možda kontrakcije ili prvi porođajni bolovi. Pažljivo osluškujte signale koje vam vaše telo daje.

Vaša beba

39 nedelja trudnoceVaša beba je teška oko 3.000-3.250 gr i dugačka oko 50 cm. Dečaci su nešto teži od devojčica. Vaša beba je sposobna da živi van materice.

Ove nedelje će biti još vežbi disanja i proizvodnje sufraktanta, iako su njena pluća dovoljno zrela da obavljaju svoju fukciju po rođenju.

Od sada vi možda nećete dobijati na težini, ali vaša beba hoće. Ona će i dalje nagomilavati masti koje će joj poslužiti kao toplotna izolacija kada se bude rodila. Bebe imaju nesazrele mehanizme za regulaciju temperature u svom mozgu, tako da im je potreban zaštitini omotač koji će toplotno izolovati njene organe.

Trudnoća u 39. nedelji – Vaše telo

Sada ginekolog na svakom pregledu kontroliše vaš krvni pritisak i pregleda stomak, kako bi proverio bebin položaj. Takođe, obavlja akušerski pregled, kako bi utvrdio zrelost grlića materice, i proverava CTG zapis (srčane tonove bebe).

Dok čekate, i dalje je važno da pratite pokrete bebe i odmah obavestite doktora ako primetite da se ona umirila. Beba treba da bude aktivna sve do rođenja i primetni pad aktivnosti može biti znak nekog problema. Pozovite doktora i ako mislite da je vodenjak pukao. Ponekad je to veliki odliv tečnosti, a nekad mali ili spor.

Saveti za 39. nedelju trudnoće

Verovatno ste već spakovali torbu za porodilište. Razmislite da li je u njoj baš sve što će vam biti potrebno u bolnici. Napravite spisak neophodnih stvari koje ne možete da spakujete unapred (četkica za zube, češalj itd). Na taj način u žurbi nećete ništa zaboraviti.

Obezbedite grudnjak za dojilje. Grudi su vam sada dosta veće u odnosu na period pre trudnoće, a verovatno će se uvećati za broj ili dva dok budete dojili. Sada je krajnje vreme za nabavku grudnjaka za dojilje. Ponesite ga u porodilište. Od koristi će vam biti i ulošci za grudnjak, koji upijaju tečnost, i pročišćen ili medicinski lanolin mast za negu bradavica (ne kupujte lanolin ako ste alergični na vunu).

Ne razmišljajte mnogo o porođaju, jer on verovatno neće izgledati onako kako vi pretpostavljate.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments