Back to homepage

Beba u tridesetoj nedelji

Puzanje

Kada vaša beba jednom nauči da sedi, činiće vam se kao da je samo par minuta prošlo od kako je naučila i da se kreće. Bilo da je u pitanju puzanje (odgurivanje uz pomoć stomaka) ili klizenje u sedećem položaju (pomeranje na zadnjici ka napred), vaša beba će naći način da se kreće po podu. Možda ovaj prizor neće izgledati lepo, ali obavljaće posao. S obzirom da je gornji deo jači od donjeg dela tela, nemojte se iznenaditi ako ga zateknete kako puzi unazad. Uz malo dodatne vežbe brzo će ukapirati koje mišićne grupe je pokreću ka napred.

Odvikavanje od dojenja ili flašice

Sa uvođenjem čvrste hrane u ishranu vaše bebe, odvikavanje vaše bebe od dojenja ili flašice je nešto što će se neminovno dogoditi – i to je poželjno uraditi postepenim tempom koje će odgovarati i vama i vašoj bebi. U idealnom slučaju, odvikavanje se odvija u periodu od nekoliko meseci (ili čak godina ako vi i vaša beba želite da nastavite sa dojenjem), tako da bi se količina vašeg mleka polako smanjivala kako ne biste doživeli bilo kakvu neprijatnost koja se može desiti kada su grudi prepune mlekom.

U toku prvih nekoliko meseci konzumiranja čvrste hrane, vaša beba će nastaviti da uzima većinu hranljivih sastojaka iz majčinog mleka, tako da nastavite da je dojite kao što to radite inače i uvek joj ponudite čvrstu hranu nakon dojenja – nikako pre. Nuđenje čvrste hrane kada je zaista gladna (pre dojenja) imaće veliki uticaj na vašu količinu mleka jer će beba u tom slučaju uzimati više čvrste hrane nego mleka.

Izmuzavanje mleka iz dojke

Ako se do sada niste pozabavili sa izmuzavanjem, možda bi vam sada bilo prekasno da razmotrite tu opciju. Ipak, ako želite da se vratite na posao nakon porodiljskog odsustva, izmuzavanje mleka je nešto što biste mogli da razmotrite, pošto vam to dopušta da nastavite da provodite vreme sa vašom bebom svakog jutra i večeri.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments