Back to homepage

Roditeljski dodatak

Kako se dobija roditeljski dodatak?

Roditeljski dodatak je finansijska pomoć koju država daje majkama za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta. Visina pomoći zavisi od toga koje je dete po redu. Dodatak može dobiti i otac ako ispunjava uslove, a majka nije živa, napustila je dete ili je iz objektivnih razloga sprečena da brine o detetu.

Kada se podnosi zahtev za roditeljski dodatak?

Zahtev se podnosi u porodilištu u sklopu e-prijave novorođenčeta, a rok za dostavu rešenja o novčanim primanjima se dostavlja na kućnu adresu majke u roku od dva meseca.

Ako se zahtev podnosi neovisno o prijavi rođenja, podnosi ga majka lično u sekretarijatu za socijalnu zaštitu (za Beograd) ili u opštini kod predstavnika za socijalna pitanja.

Rok za podnošenje zahteva za roditeljski dodatak je šest meseci od dana rođenja deteta.

Dokumenta za roditeljski dodatak – kad podnosi majka

  • Lična karta podnosioca
  • Fotokopija lične karte
  • Izvod iz matične knjige rođenih za dete
  • Popunjeni zatev za roditeljski dodatak (dobija se u sekretarijatu za socijalnu zaštitu (za Beograd) ili u opštini kod predstavnika za socijalna pitanja.

Dokumenta potrebna ako otac traži roditeljski dodatak

  • Isto kao i kad majka podnosi. Sve potrebne podatke o majci i tome zašto se ona ne stara o detetu, ovlašćeni radnik centra će dobiti elektronskim putem od nadležnih institucija.

Koliko iznosi roditeljski dodatak?

Naknada za prvo dete isplaćuje se jednokratno, dok se naknada za drugo dete isplaćuje na 24 mesečne rate. Za treće i četvrto dete isplaćuje se 10 godina.

Ukoliko u toku isplate prava na roditeljski dodatak, koja se vrši u više mesečnih rata korisnik prava napusti dete, obustavlja se dalja isplata prava do odluke ministarstva nadležnog za socijalna pitanja.

  • Roditeljski dodatak za prvo dete isplaćuje se jednokratno i iznosi 100 000 dinara.
  • Za drugo dete isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po 10 000 dinara
  • Za treće dete isplaćuje se 10 godina po 12 000 dinara mesečno
  • Za četvrto dete isplaćuje se 10 godina po 18 000 dinara mesečno

*** Ovakva novčana davanja su u primeni od 01. juna 2018.godine i na dalje

Kako se utvrđuje visina roditeljskog dodatka?

Pravo na roditeljski dodatak ostvaruje se prema broju živorođene dece, a ne prema porođaju. Tako majke blizanaca, kojima je to prvi porođaj dobijaju dodatak za prvorođeno, kao i dodatak za drugorođeno dete, tj. za svako dete posebno kao da nisu blizanci.

Majke blizanaca koje već imaju jedno starije dete dobiće novac za drugorođeno i trećerođeno dete.

Koliko dugo se čeka do prve isplate?

Od trenutka podnošenja do prve isplate prođe par meseci, ali posle toga sve uplate bi trebalo da stižu na vreme oko 20-og u mesecu.

Da li mora da se otvara račun u banci?

Ne, roditeljski dodatak na nivou čitave zemlje isplaćuje se samo preko “Poštanske štedionice”. Ako nemate račun u Poštanskoj štedionici biće vam otvoren po službenoj dužnosti.

Pogledajte još

Get rid of unwanted habits, call rehabilitation centres durban now

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

18 Comments
najnoviji
najstariji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
2 godine ranije

Zanima me u slučaju promene prezimena da li se može podići roditeljski dodatak

Mladjan
2 godine ranije

Dobili smo resenje,ali su nas odbili da nemamo prevo na deciji dodatak . Cerka je cetvrti razred a sin prvi. I ja i supruga primamo minimalac tj. 34400 din. Da li imamo pravo na deciji dodatak

Jelena
2 godine ranije

Zanima me kakva je situacija sada posto se roditeljski isplacuje na 10 godina za 3dete kako se nastavlja ako se u medjuvremenu rodi i 4 dete?Hvala

Bebelino
2 godine ranije

Ja sam se porodila 12.avgusta, bebu sam prijavila u porodilistu 16-og avgusta, gde mi je rečeno da će prebivaliste, izvod, zdravstvena knjižica bebina i prva uplata roditeljsjog dodatka da bude kroz 30-45 dana! Tek 12-og oktobra meni stiže resenje, u kom piše da mi je odobren roditeljski dodatak i da će uplata biti opet kroz 45 dana, evo prošli su i tih 45 dana, svega ukupno 3,5 meseca, niti smo dobili knjižicu, niti dodatak. A sve je trebalo da bude gotovo do kraja SEPTEMBRA.

Marija
2 godine ranije

Predala sam 23 septembra za drugo dete za roditeljski dodatak, kada obicno stize resenje, rekli su mi do kraja godine?

Danijela
2 godine ranije

Dobila sam resenje da sam ostvarila pravo na roditeljski dodatak I to posle 7 meseci od rodjenja bebe.Da li ja dobijam novac koji zaostaje poslednjih sedam meseci? Zanima li me da li se to isplacuje I kako

marijana
3 godine ranije

Ako neko nedobije resenje koje mu je poslato, gde isto moze naknadno preuzeti

Zorana
3 godine ranije

Postovanje dete mi je 23.11 napunili 2 godine, da li i za taj mesec u kom je rodjeno isplaćuju roditeljski. Posto je bila uplata za novembar, ja nisam nista dobila. Hvala

Zlacka
2 godine ranije
Reply to  Zorana

Nisam ni ja dobila sada . A rodjeno je dete 22 okt.

Nemanja
2 godine ranije
Reply to  Zorana

Mi imamo isti problem, 20.11 , dete napunilo 2 god.a za taj mesec nije legla uplata. U ugovoru stoji da treba da dobijemo. Kome se žaliti?

Bojan
3 godine ranije

Ako neko nedobije resenje koje mu je poslato, gde isto moze naknadno preuzeti

Natasa
4 godine ranije

Koliko se ceka od rodjenja i prijave deteta da se pošalje izvod iz matične knjige rodjenih na kucnu adresu?

Gaga
4 godine ranije

Postovani
Dobila sam resenje da sam odbijena za deciji dodatak jer nemam prebivaliste u beogradu najmanje godinu dana pre rodjenja deteta , imam svega 5 meseci od rodjenja deteta prebivaliste u Beogradu , pre toga u Sremskoj Mitrovici od svog rodjenja pa nadalje .Da li to znaci da mogu da konkurisem za deciji dodatak za grad u kome sam imala prethodno prebivaliste ( Sremska Mitrovica), iako sam se porodila u Beogradu.Jer mi je neshvatljivo da ne dobijem nigde .

Miroljub
4 godine ranije

Postovani, da li roditelji ostvaruju pravo na jednokratnu pomoc ukoliko je dete rodjeno van teritorije Republike Srbije, a oboje su drzavljani?

Adriana
4 godine ranije
Reply to  Miroljub

I mene zanima takodje

vanja
4 godine ranije
Reply to  Miroljub

Ne.

Vanja
3 godine ranije
Reply to  Miroljub

Da, ukoliko zivite u Srbiji