Back to homepage

Beba u dvadeset prvoj nedelji

Pokazivanje svoje ličnosti

U ovoj nedelji, vaša beba će početi da vam pokazuje deliće svoje ličnosti. Nedavno je bila samo sitno odojče koje je malo davalo zauzvrat u početku vašeg odnosa – ali sada ona zaista želi da komunicira sa vama i obavlja interakciju sa svetom oko nje. U ovoj fazi ćete početi da otkrivate da li je vaša beba opušten mali lik kome je dovoljno da se tiho igra, ili je više avanturista koji želi da istražuje sve i svašta. Ili je, pak, vatrene naravi i želi da se sve dogodi kada ona to želi, ne prihvatajući “ne” kao odgovor. Koja god od ovih karakteristika opisuje vašu bebu, budite srećni i prihvatite ih – na kraju krajeva, to je čini onim što jeste.

Zaštita bebinih zuba

Onda kada vaša beba bude imala nekoliko zuba, treba da naučite da vodite računa o njihovoj higijeni, a na kraju treba da naučite i vaše dete kako da se samo brine o njima.

Iako će ovi zubi na kraju ispasti, važno je brinuti o njima kao o trajnim zubima. Ovi zubi obeležavaju prostor za kasnije trajne zube i svaki njihov rani gubitak obično znači da će taj prostor biti izgubljen, a samim tim povećava šanse da će kasnije biti potrebna korekcija zuba.

Uvedite čišćenje zuba vodom koristeći meku tkaninu ili mini četkicu čim zubi vaše bebe izbiju iz desni. Iako je fluorid važan za zaštitu zuba vaše bebe od karijesa, nemojte početi da koristite pastu za zube sa niskim sadržajem fluorida dok ne bude imala 18 meseci.

Davanje imena predmetima

Naravno, vaša beba još nije spremna da uperi prst u predmet i kaže mu ime, ali u ovom periodu možete da počnete da je učite da predmeti imaju imena. Dok obavljate vaše dnevne aktivnosti, dajte nazive predmetima sa kojima vaša beba dolazi u kontakt. Podignite je tako da može da gleda kroz prozor, pokažite prstom na sve što može da vidi i svakoj od tih stvari navedite ime.  Pobrinite se za to da takođe i nju zovete po imenu – ako ovo radite, jedna od prvih reči koje će naučiti da raspoznaje biće njeno ime.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments