Back to homepage

Treća nedelja trudnoće

Treća nedelja trudnoće – Čestitamo! Važan sastanak se dogodio unutar vas – jedan spermatozoid se probio kroz čvrstu spoljnu membranu vaše jajne ćelije i oplodio je. Vi ste sada u najranijoj fazi trudnoće. Doduše, vi to nećete znati jer se sve to odvija duboko u jednom od vaših jajovoda, i još uvek vas nekoliko nedelja deli od početka osećaja delovanja hormona na vaš organizam.

Vaša beba

treca nedelja trudnoceVaša beba je sada malena loptica (blastocid), koja se sastoji od nekoliko stotina ćelija koje se umnožavaju kao lude. Jedan deo njih koji će se razviti u placentu je počeo proizvodnju hormona trudnoće hCG (human chorionic gonadotropin), koji govori jajnicima da prestanu da oslobađaju jajne ćelije i podstiče povećanu proizvodnju estrogena i progesterona. Ovi hormoni čuvaju vašu matericu da ne prolije svoju postavu – i njenog malog putnika – i stimuliše rast placente.

U međuvremenu, nastaje i amnitička tečnost. Ova tečnost će štititi vašu bebu i u njoj će ona biti smeštena narednih nedelja i meseci. Zanimljivo je da je pri začeću već određen pol vaše bebe, boja očiju, boja kose i mnoge druge karakteristike.

Upravo sada, vaš mali blastocid dobija potreban kiseonik i hranljive materije, i izbacuje ono što mu nije potrebno, pomoću malene cevčice kojaje prikačena za krvne sudove zida materice. Placenta neće biti dovoljno razvijena da preuzme ovaj zadatak do kraja sledeće nedelje.

Trudnoća u 3. nedelji – Vaše telo

Da li vam se čini da su mirisi iznenada postali jači nego ikad? To može biti znak da ste trudni! Pojačano čulo mirisa je veoma čest simptom trudnoće koji uzrokuje hormon estrogen, koji pojačava i najmanji miris koji se nalazi oko vas.

Može se desiti i da osećate bol u donjem delu stomaka, kao kad treba da dobijete menstruaciju. Ne brinite. Osećaj pritiska u vašem stomaku, pa čak i blagi grčevi bez krvarenja su veoma česti, naročito u prvoj trudnoći, i uglavnom je to znak da se sve odvija kako treba, a ne da nešto ne valja. To što osećate može biti implantacija embriona, povećan protok krvi, zadebljanje zidova materice ili čak i širenje materice (a mogu biti i samo bolovi od gasova). Pitajte svog lekara tokom sledeće posete ako ste zabrinuti, ali to verovatno samo znači da ste veoma upućeni u sve promene koje se dešavaju u vašem telu.

Ako se osećate kao da ste upravo u usta stavili neke novčiće iz svog novčanika, niste jedini. Taj metalni ukus je čest simptom trudnoće i još jedna stvar koju možete da pripišete hormonima koji prave haos u vašem organizmu, što može dovesti do toga da vam čulo ukusa podivlja.

Saveti za 3. nedelju trudnoće

Krajem treće nedelje trudnoće možda ćete moći da utvrdite trudnoću pomoću testa na hCG hormone. Ako je rezultat negativan, nemojte pretpostavljati da niste trudni – možda ste se samo prerano testirali. Veće su šanse da vam test pokaže tačan rezultat ako sačekate par dana, ili čak i nedelju dana nako što vam izostane menstruacija. Sačekajte nekoliko dana, i ako još uvek ne dobijete menstruaciju, ponovite test. Ako prođe još nedelju dana, ili više, a vi još uvek niste dobili mestruaciju ili pozitivan rezultat, zakažite termin kod vašeg ginekologa.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments