Back to homepage

Peta nedelja trudnoće

Ukoliko još niste otkrili da ste u drugom stanju, a menstruacija vam kasni, pete nedelje trudnoće ćete ozbiljno posumnjati da se nešto dešava. Trudnoća je već dovoljno odmakla, tako da možete da uradite test i pouzdano saznate da li ste u drugom stanju. Nivo hCG hormona u vašem telu je sada dovoljno visok.

Vaša beba

peta nedelja trudnoceVaš mali embrion je sada veličine koštice narandže i može se videti na ultrazvuku. Dužine je oko 3 mm i zapravo, više liči na punoglavca. Ali ne brinite, neće se pojaviti žaba u budućnosti. U stvari, deli vas manje od osam meseci od momenta kada ćete u svoje naručje uzeti pravog princa (ili princezu).

U ovom stadijumu vaša beba ima i malo primitivno srce koje je već počelo da kuca i pumpa krv, pa iako još nema svoj konačni izgled, ono ipak odrađuje svoj posao. Formiraju se i mozak i kičmena moždina, ali su još uvek otvoreni i tek kasnije će se zatvoriti. Takođe se formiraju i strukture koje će kasnije postati oči i uši.

Trudnoća u 5. nedelji – Vaše telo

Možda ćete početi da primećujete više simptoma trudnoće, kao što su jutarnje mučnine. Oko 50% trudnica će iskusiti jutarnje mučnine. One obično počinju oko 6. nedelje, ali nije prerano da počnete da se pripremate na to kako ćete se nositi sa njima. Jutarnje mučnine se mogu javiti ujutru, tokom dana ili uveče.

Moguće je da ćete osećati nesvesticu ili vrtoglavicu, i da ćete češće imati potrebu da sednete. Pogotovo ako vam je nizak nivo šećera u krvili ili ako duže vreme niste ništa jeli. Takođe, vaše čulo mirisa može biti izuzetno osetljivo. Mogu početi da vam smetaju jaki mirisi poput parfema, izduvnih gasova automobila, određena hrana, telesni mirisi drugih osoba i mnogi drugi. Možda ćete osećati punoću i težinu u materici, slično kao u nedelji kada očekujete menstruaciju. To se dešava zbog nadutosti u oblasti karlice i povećanog dotoka krvi u matericu. Vaše grudi vam se mogu učiniti teže i osetljivije nego ranije.

Promene se neće dešavati samo na fizičkom, već i na emocionalnom nivou. Mogli biste se osećati pomalo plačljivo i biti skloni izlivima emocija. Možda ćete istovremeno želeti da pitate druge trudnice za savete, ali i da vest zadržite samo za sebe. Još uvek je moguće da trudnoću zadržite kao svoju malu tajnu.

Moguće je da ćete početi da brinete da li je sve u redu sa bebom, ali i sa vašim zdravljem. Sve je ovo veoma emotivno za vas jer prolazite kroz nešto što je za vas novo i nepozato. Možda ćete vi i vaš partner razmišljati da li da odmah podelite ovu lepu vest sa porodicom i prijateljima ili da sačekate. Jer, mnogi čekaju da prođe prvih 12 nedelja trudnoće, nakon čega se rizik od pobačaja značajno smanjuje.

Saveti za 5. nedelju trudnoće

Ako do sada niste bili na pregledu kod ginekologa, znajte da je sada vreme za to. Iako ste možda već uradili test na trudnoću, potreban je pregled kod lekara koji će to i potvrditi. Prvi odlazak kod ginekologa služi najviše da bi se trudnoća utvrdila. Kada se utvrdi trudnoća, sledi davanje krvi kako bi se sprovele detaljnije analize, zatim računanje termina porođaja i preporuka lekara o tome koje vitamine i minerale treba da pijete.

Obavezno se posavetujte sa ginekologom ako osetite bilo kakve zdravstvene probleme jer naprezanje na poslu, prilikom vežbanja, pa čak i tokom seksa, može da uveća rizik od spontanog pobačaja.

Odmarajte se kad god možete. Možete se osećati veoma umorno, a najbolji lek za to je da odspavate i da malo usporite, ako je to moguće.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments