Back to homepage

Beba u osamnaestoj nedelji

Dobijanje zuba

Bilo da vaša beba dobije prve zube rano ili kasno, jedna stvar je sigurna – u nekom momentu u svojoj prvoj godini života, postaće nosilac nekoliko biserno belih zuba. Vaša beba je rođena sa kompletnim setom od 20 zuba u svojim desnima.

Prvi zubi koji će se pojaviti u ustima vaše bebe će najverovatnije biti dva donja prednja zuba. Ostali zubi vaše bebe će se obično pojavljivati u parovima, sa obe strane vilice, dok vaše dete ne bude imalo 2 godine.

Kada se pojave prvi zubi vaše bebe, važno je da počnete da se brinete o njma odmah tako što ćete koristiti mekanu krpu da ih obrišete noću ili koristiti junior četkicu za zube i vodu i nežno očistiti zube kružnim pokretima. Pasta za zube nije neophodna dok god beba ne bude imala 18 meseci.

Nicanje zuba kod bebe

Nekad se zubi neočekivano pojave i samo ćete odjednom slaviti prvi prizor zubića sa malo ili nimalo upozorenja o njegovom predstojećem dolazku. Ali većina roditelja očekivaće pojavu prvih zuba nedeljama ili čak mesecima pre nego što se oni prvi put pojave. Pored prekomerne razdražljivosti, drugi znaci rasta zubića uključuju jarku boju na obrazima vaše bebe, crvenu, oteklu tačku na njenim desnima, preterano balavljenje i glodanje svega što joj staje u usta.

Naši saveti za bebino prvo nicanje zuba

Izgleda da što ranije vašoj bebi niknu zubi, to će ona osećati više neprijatnosti. Možda je to zato što ne može da uradi ništa da pomogne sebi kako bi se bolje nosila sa bolom, ili je možda to zato što se starijim bebama uspešnije može odvući pažnja od njihovih bolnih usta. Bez obzira na razlog, detetu kome raste zub je potrebno dosta maženja i strpljenja – čak i ako to shvatite tek nakon činjenice da je razlog svom tom neraspoloženju bio zub.

Pokušajte da koristite prstenove za zube – postoje neki koji su punjeni gelom i mogu da se drže u zamrzivaču za dodatno hladno olakšanje, a mogu se kupiti u apoteci. Neke bebe ne podnose ukus gelova ali oni ipak imaju efekat utupljivanja bola koji može da smiri uzrujanu bebu.

Starije bebe takođe mogu osetiti olakšanje od grickanja dvopeka za bebe i drugih čvrstih igračaka prilagođenih za žvakanje. Ali gotovo sve bebe, bez obzira na to kog su uzrasta, naći će najbolje olakšanje glođući (vaš) prst ili (svoju) pesnicu.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments