Back to homepage

Četrdeset prva nedelja trudnoće

41 nedelja trudnoće41. nedelja trudnoće – Verovatno ste nervozniji nego inače. Iako je vaš termin porođaja došao i prošao, nemojte da mislite da ste jedini. Manje od 5 odsto trudnica se porodi baš u terminu, većina njih se porodi nešto pre ili kasnije. U većini slučajeva se uopšte i ne radi o prebacivanju termina, već je sam termin pogrešno izračunat. Vaša trudnoća će uskoro biti gotova, najdalje tokom naredne nedelje.

Vaša beba

Vaša beba je sada teška skoro 3.600 g, dugačka oko 51 cm i nastavlja da raste. Radi bebine sigurnosti, doktor može da razgovara sa vama o indukovanom porođaju. Većina lekara, zbog mogućih komplikacija, ne čeka da prođe više od dve nedelje od termina.

Bebe rođene u 42. nedelji i kasnije mogu da imaju jako suvu kožu i često su preteške. Čekanje, takođe, povećava rizik od razvijanja infekcija u materici, što može biti opasno za bebu. Čak šta više, ako se porođaj odlaže ili je stao, i beba i mama su u riziku od povreda tokom vaginalnog porođaja i tada se udvostručuju šanse za carski rez.

Trudnoća u 41. nedelji – Vaše telo

Teško je ostati smiren kad  vam prolazi termin, a vi ste i dalje trudni, pogotovo ako se svi oko vas raspituju da li ste se porodili. Nemojte da se uzrujavate, nećete biti trudni večno. Sada su dobre šanse da odete na porođaj, a ako ne, bićete indukovani do 42. nedelje.

Ako grlić još nije mekan, ne otvara se i zatvara, smatra se da još nije spreman za porođaj. U tom slučaju, pre indukcije, koristiće se hormoni ili „mehaničke“ metode za otvaranje grlića materice. U međuvremenu, odmah obavestite lekara ako beba smanji pokrete ili primetite bilo kakvu tečnost iz vagine.

Saveti za 41. nedelju trudnoće

Pokušajte da se opustite. Ove nedelje vodite jedan miran život i ne preuzimajte na sebe neke velike poslove.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments