Back to homepage

Trideset osma nedelja trudnoće

38. nedelja trudnoće – Ove nedelje neke trudnice mogu osetiti porođajne bolove. Ako se ne pojačavaju, nego se smiruju, onda smatrajte da se to vaše telo uvežbava za porođaj. Mnogim trudnicam u vreme iz grlića materice izlazi sluzni čep, što one često pomešaju sa znakom da je porođaj već počeo. To se zapravo može desiti i par nedelja pre porođaja, tako da ne treba previše da se uzbuđujete ako do toga dođe.

Vaša beba

38 nedelja trudnoceVaša beba je sada teška oko 3.000 grama i dugačka preko 49 cm. Ima jak stisak, i to ćete osetiti kada je prvi put budete držali za rukice.

Primetićete da se bebini pokreti sada smanjuju. Ona više nema dovoljno prostora za kretanje i sada vreme provodi u mirovanju i spavanju. Takođe, treba da čuva energiju za naporan proces rađanja. Verovatno ćete primetiti da njeni pokreti dolaze u naletima i da su prilično snažni. Ipak, ako primetite značajno smanjenje u bebinim aktivnostima ili vam se učini neobično mirnom, obratite se lekaru.

Njeni organi su zreli i spremni za život napolju. Lekar će da proceni kolika je beba sada, ali niko ne može sa sigurnošću da kaže kolika će biti na rođenju.

Da li vas zanima koje su boje bebine oči? Možda to nećete saznati ni u prvim mesecima njenog života. Ako se rodi sa braon očima, verovatno će tako i ostati. Ukoliko se beba rodi sa sivkastim ili tamno plavim očima, može se desiti da će, kad napuni devet meseci, one postati zelene ili braon. To je zato što se u irisu oka, povećava pigment u mesecima po rođenju. Zelene, braon i crne oči imaju više pigmenta od sivih ili plavih očiju.

Trudnoća u 38. nedelji – Vaše telo

Sve tegobe koje imate poslednjih nedelja i dalje vas muče. Povremena otečenost stopala i članka je sada normalna pojava, ali pozovite lekara ukoliko primetite izuzetnu ili iznenadnu otečenost stopala, članaka ili ruku, otečenost lica i podbulost očiju ili ste dobili iznenada na težini.

Obavestite lekara i ako imate povremene ili uporne glavobolje, promene vida (dupli vid, zamagljen vid, da vidite tačkice ili bleskove, osetljivost na svetlost ili trenutni gubitak vida), inetnzivni bol u gornjem delu stomaka, mučninu ili povraćanje. Ovo su simptomi ozbiljnog stanja koji se zove preeklampsija.

Vaše dojke mogu da proizvode još više kolostruma ove nedelje, toliko da će neke trudnice morati da nose jastučiće za upijanje tečnosti. To je češća pojava ukoliko ste već dojili.

Saveti za 38. nedelju trudnoće

Držite se podalje od većih grupa ljudi i osoba koje su bolesne. Nije uvek moguće izbeći prehladu, ali ako možete, ograničite rizik. Vi treba da budete u najboljem mogućem stanju da rodite svoju bebu i održavajte svoje zalihe energije.

Vodite računa da ne dehidrirate! Unosite dovoljne količine tečnosti i jedite što više voća i povrća, kako biste smanjili probleme sa probavom. Sok ili kompotom od suvih šljiva i kratke šetnje dobro će vam doći u borbi protiv zatvora.

Pripremite auto sedište za bebu i vodite računa da zadovoljava zakonske standarde bezbednosti.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments