Back to homepage

Trideset prva nedelja trudnoće

31. nedelja trudnoće – Ovo može biti jedan poseban period vaše trudnoće. Niste toliko krupni da imate problem sa kretanjem, ali svima već više nego očigledno da ste u drugom stanju. Uz to idu i neke određene privilegije, kao na primer to da vam neko ustupi mesto u javnom prevozu, da vas puste preko reda ili vam ukažu neki drugi gest pažnje. Prihvatite takvu pažnju, čak i ako ne osećate da vam je potrebna, jer će doći dani kada ćete biti veoma zahvalni zbog toga.

Vaša beba

31 nedelja trudnoceSa težinom oko 1.500 gr i dužinom preko 40 cm, vaša beba se sada približava svojoj dužini koju će imati na rođenju, mada treba da nabaci još oko 2 kg pre toga. Ona takođe ima duže periode spavanja, zbog čega verovatno primećujete definisanije obrasce budnosti (i kretanja) i odmora (kada je poprilično mirna).

Mozak vaše bebe ovih dana radi prekovremeno, razvijajući se brže nego ikad. Veze između pojedinačnih nervnih ćelija (a ima ih trilione!) se stvaraju veoma brzo. On sada obrađuje informacije, prati svetlost i sagledava signale iz svih pet čula. Naravno, vaša beba sada ne može da pomiriše ništa, ali to je samo zato što je još uvek uronjena u plodovu vodu i potrebno je da udiše vazduh kako bi namirisala nešto. Srećom po vas i vašu bebu, vaš miris će biti jedan od prvih mirisa koje će ona udahnuti, miris koji će joj ubrzo postati omiljeni.

Beba može da okreće glavu sa jedne strane na drugu. Rast bebe se usporava, ali ona nastavlja da dobija na težini. Kapci su često otvoreni kada je beba budna, a zatvoreni tokom spavanja. Pluća su skoro potpuno zrela.

Trudnoća u 31. nedelji – Vaše telo

Mogli biste da primetite kako gubite dah, naročito ako negde žurite. Trudite se da pazite na svoje držanje i dajte plućima što više prostora da udahnu vazduh. Vaš stomak postaje prepun, ali neke jednostavne radnje kao što je uspravno sedenje i zabacivanje ramena unazad, pružaju preko potrebne dodatne centimetre vašem grudnom košu.

Možda povremeno osećate kontrakcije, koje će tokom narednih nedelja biti jače. To je normalna pojava koju u drugoj polovini trudnoće oseća mnogo žena. Ove, takozvane Brakston Hiksove kontrakcije, su nepravilne – obično traju 30 sekundi, neredovne su, nisu česte i bolne. Međutim,  ukoliko kontrakcije traju duže od minut i ponavljaju se u razmaku od pet i više minuta u toku jednog sata, to bi moglo da znači da je porođaj počeo. Pozovite lekara ukoliko ste zabrinuti, naročito ako ste primetili krvarenje, ili ste i ranije rađali pre termina.

Možete da primetite curenje kolostruma iz grudi. Stavite uloške u grudnjak da bi zaštititili odeću. Ako vam ovo nije prva beba, možda ćete primetiti kako sada imate više kolostruma nego sa prvom bebom. Ako vam je tesan kupite grudnjak za dojilje i to bar broj veći u odnosu na sad, jer kada vam krene mleko trebaće više mesta.

Zalihe gvožđa u vašem organizmu se iscrpljuju, pa je zato veoma važno da učinite sve što možete da ih dopunite. Potreban vam je i vitamin C kako bi se gvožđe iz hrane lakše apsorbovalo.

Saveti za 31. nedelju trudnoće

Uzimajte dovoljno svežeg voća i sokova, dok istovremeno povećavate unos gvožđa. Crveno meso, zeleno lisnato povrće, kvalitetne žitarice, sušeno voće i mahunarke su odlični izvori gvožđa.

Vaši pregledi će od sada postati češći, na mesečnom nivou, kako bi se procenio napredak bebe i trudnoće. Na svakom pregledu se prikupljaju važne informacije i bitno je da ne bude prevelikog vremenskog razmaka između njih.

S obzirom da se bliži porođaj, izvesna bojazan je normalna i zdrava pojava. Ali ako vas to izjeda ili se plašite porođaja, morate da porazgovarate sa nekim. Strah izaziva da Kortizol, hormon stresa, počne da kruži organizmom. Mala količina ne predstavlja problem, ali ako ga je previše i predugo traje, može dovesti do zdravstvenih problema uzrokovanih stresom. Vaš lekar će vam dati savete kako da smanjite anksioznost.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments