Back to homepage

Beba u petnaestoj nedelji

Puzanje bebe

U periodu oko 15. nedelje, vaše odojče koje je nekada ostajalo tačno tu gde biste ga stavili sada počinje da se kreće. Bebe prolaze kroz nekoliko faza dok se potpuno ne izvešte u puzanju –  veoma često počnu tako što mogu da se okrenu samo u jednom pravcu i završe u jednom uglu sobe.

Puzanje počinje tek kada je vaša beba dovoljno razvila svoje vratne mišiće i mišiće glave (što je razlog zbog koga bebe provode toliko vremena na stomaku) dovoljno da se okrene sa leđa na prednji deo tela. Dok postoje bebe koje nikad ne nauče pravilno da puze, razvoj mišića koji su uključeni u puzanje od ključne su važnosti kada je u pitanju dopuštanje vašoj bebi da nauči da sedi bez ikakve pomoći i puzi kasnije u toku godine.

Grafikoni rasta

Dakle, vodite vašu bebu da joj se izmeri visina i težina na svakih nekoliko nedelja, a zatim meseci, prvih nekoliko godina njenog života, ali šta to znači?

Procentualni grafikoni rasta prate rast vaše bebe duž vremenskog okvira u poređenju sa onim što se smatra “normalnim” obrascima rasta kod beba istog uzrasta. Zbog toga što se bebe razvijaju različitim brzinama, postoji velika raznovrsnost među njima tako da je dobra ideja da tretiramo mere grafikona rasta kao vodič. Svi grafikoni rasta su rangirani u procentima koji pokrivaju sve varijacije onoga što se smatra “normalnim” –  većina beba upadne u kategoriju između 5. i 97. procenta, što je sve normalno.  Ako je vaša beba u 40. procentu za težinu i visinu, to znači da je teža i viša od 40% drugih beba istog uzrasta i pola. Beba na 80. procentu za obim glave ima veću glavu od 80% drugih beba istog pola i uzrasta – ipak, obe spadaju u normalni opseg kada je u pitanju taj uzrast.

Menjanje pelena vaše bebe

Iako je do skoro delovalo kao jednostavna aktivnost koja se obavljala iznova svakog dana, menjanje pelene vaše bebe može delovati kao saga epskih razmera sada kada vaša beba zna da puzi.

Ostavljanje vaše bebe na stolu za presvlačenje čak i sekundu bez da je držite u rukama nije više opcija, tako da možete da batalite sto za presvlaku u celosti i umesto toga počnete da koristite pod. Čak i na podu, možete se boriti sa bebom koja ima ukakanu pozadinu i koja neprestano pokušava da se okrene. Probajte da držite nekoliko malih igračaka blizu nje kako biste joj odvratili pažnju dovoljno dugo da dobije novu pelenu.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments