Back to homepage

Beba u dvadeset osmoj nedelji

Rad na motoričkim veštinama

Sada kada je vaša beba napravila odličan napredak u stečenim motoričkim veštinama, kao što su sedenje, puzanje, šutiranje, kontrola glave – počeće da se koncentriše na razvijanje takozvanih “finih” motoričkih veština. Već može da podigne, spusti i grabi velike predmete, a kako ove veštine budu nastavile da se razvijaju, vaša beba će biti u mogućnosti da uzima i premešta manje predmete iz ruke u ruku.

Kada vaša beba bude mogla u potpunosti da drži predmete bez problema, možda bi bilo dobro da joj dozvolite da bude zadužena za sopstvenu flašicu. Prvobitno će joj trebati vaša pomoć oko ubacivanja flašice u usta i pridržavanja iste dok pije, ali će vrlo brzo naučiti kako da kontroliše tok vode koji unosi (odnosno – koliko može daleko da nagne flašicu a da se ne zagrcne) i da samostalno drži flašicu.

Učenje kroz ponavljanje

Dok je raznovrsnost nešto što je neophodno odraslima kako bi učinila njihov život zanimljivijim, to sa decom nije slučaj. Ne postoji ništa što bebe i mala deca vole više od ponavljanja istih aktivnosti. Rutina i ponavljanje pomažu vašem deteu da nauči više stvari o svetu oko sebe, a ponavljanjem iste radnje iznova i iznova (bilo da je to kupanje pre odlaska u krevet ili čitanje iste knjige svakog dana), vaša beba će naučiti da predvidi ishode koji će joj omogućiti da se odvaži da započne nove zadatke u budućnosti koristeći znanje i informacije koje već ima.

Takođe, u svetu koji je pun novih i nepoznatih iskustava, ponavljanje sličnih aktivnosti ima ohrabrujući efekat na vašu bebu i daje joj samopouzdanje da se suoči sa novim aktivnostima, s obzirom da će uvek znati da postoji i rutina na koju se može osloniti.

Igra za bebu – Slaganje čaša

Igrica u kojoj će vaša beba najviše uživati dok se koncentriše na podešavanje finih motoričkih veština biće neka vrsta igre bez prestanka (igre koje nemaju kraj i mogu se razviti u različite vrste igara). Jedna od najboljih igračaka koju možete kupiti vašoj bebi u ovom uzrastu je komplet čaša za slaganje. Izuzetno su jeftine i bićete zadivljeni time koliko različitih igrica možete napraviti uz pomoć njih.

Probajte da ih stavite u vodu u kupatilu da plutaju, ili ih napunite vodom i gledajte kako tonu. Ili ih postavite na poslužavnik stolice za hranjenje i stavite komadiće hleba u njih – vaša beba će se lepo zabaviti dok pokušava da ih izvadi. Možete ih obrnuti naopačke i napraviti kulu od njih koju vaša beba može da obori, ili možete da joj pokažete kako da ubaci čaše jednu u drugu. U svakom slučaju, sati zabave za vašu bebu su zagarantovani!

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments