Back to homepage

Beba u dvadeset petoj nedelji

Uspravno držanje glave

U ovom periodu, svo to ležanje vaše bebe na stomaku se konačno isplatilo – mišići glave i vrata su sada dovoljno snažni da joj dozvole da drži glavu uspravno (umesto da pada unazad) kada je postavite u sedeću poziciju. Pošto je njena glava teška, mogućnost uspravnog držanja glave dok menja pozicije je pravi poduhvat i znači da je skoro spremna da počne da se kreće bez asistencije.

Pomozite detetu da se izbori oko straha od razdvajanja

Strah od razdvajanja – pri čemu se vaša beba plaši da bude fizički odvojena od vas – često se ispoljava zajedno sa strahom od stranaca i obično se razvije u istom dobu i zbog istih razloga.  Dok strah od razdvajanja može biti potresan za vašu bebu i vas, najbolje je da zapamtite da je ovo normalna faza razvoja i da se visoko anksiozna beba ne mora nužno razviti u visoko anksiozno dete.

Ako vaša beba postane veoma uznemirena kada je ostavljate samu, probajte da vežbate razdvajanje od nje kod kuće – izaberite momenat kada se beba bezbrižno igra, a potom napustite sobu na nekoliko trenutaka tako da bi mogla lakše da se navikne na ovo. Takođe, kako biste omogućili vašoj bebi da ipak ostane sigurna kada se razdvoji od vas, postarajte se za to da joj nikad ne pokažete da vas njeno ponašanje uznemirava, ili da ste uznemireni zato što se odvajate od nje. Vaše smireno i sigurno ponašanje (čak i ako je lažno) će je naterati da se ponaša na isti način.

Dojenje starije bebe

Kako vaše dojenje postaje sve lakše, tako vaša beba manje doji na dnevnom nivou i dopunjuje dojenje sa čvrstom hranom – mnoge majke koje doje počeće da odvraćaju svoju bebu od dojenja. Često je razlog za ovo iscrpljenost, želja da se vrate poslu, ili slično.

Ako i vi razmatrate da prestanete sa dojenjem vaše bebe, zapamtite ovo: posle šest meseci dojenja, uložili ste sav napor u to da naučite kako pravilno da dojite; zašto sada ne biste uživali u plodovima svog rada? Dojenje vaše bebe makar do njenog prvog rođendana je najbolji rođendanski poklon koji možete da joj date – čak možete pronaći zadovoljstvo u dojenju koje niste pronalazili u prvim mesecima nakon rođenja vaše bebe.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments