Back to homepage

Dvadeset četvrta nedelja trudnoće

24. nedelja trudnoće – U proteklih par nedelja se vrh vaše materice podigao iznad vašeg pupka, i sada je otprilike veličine fudbalske lopte.

Vaša beba

24 nedelja trudnoceVaša beba je sada dugačka oko 30 cm, otprilike kao klip kukuruza, i teška oko 540 g, i od sada će dobijati oko 170 gr nedeljno, otprilike isto koliko će dobijati i tokom prvih nekoliko meseci nakon rođenja. Veći deo te težine čine organi, masno tkivo, koristi i mišići.

Pitate se na koga će vaša beba ličiti? Ako obavite 4d ultrazvuk u ovoj nedelji, možda ćete moći to da vidite. To prelepo lice, iako još uvek maleno, je skoro u potpunosti formirano, sa trepavicama, obrvama i kosom.

Još uvek ne možete znati boju kose vaše bebe, jer su njeni pramenčići još uvek beli, s obzirom da nema pigmenta. Takođe, ona još uvek izgleda prilično mršavo, ali će uskoro početi da se goji.

Bebino telo proizvodi bela krvna zrnca koja joj pomažu u borbi protiv infekcije. Ona nastavlja da vežba disanje. U plućima su se formirale cevčice koje će prihvatati i izbacivati vazduh, a razvili su se i krvni sudovi koji će kasnije prenositi kiseonik do svih delova tela.

Ćelije u plućima proizvode tenzid, supstancu koja će pomoći bebi u disanju kada dođe na svet.

Trudnoća u 24. nedelji – Vaše telo

Pod dejstvom hormona estrogena koji se luči u trudnoći, jetra propušta u krv bilirubin koji izaziva svrab, trudnički pruritis.

Takođe, kod jednog broja trudnica može se pojaviti gestacijski dijabetes. To je vrsta dijabetesa koji se razvija u trudnoći, obično između 24. i 28. nedelje, pa bi bilo dobro da iskontrolišete nivo šećera u krvi. Nelečen dijabetes povećava rizik od komplikacija pri vaginalnom porođaju i povećava šansu da se porođaj završi carskim rezom.

Možete da zapazite male kvržice nalik bubuljicama na areolama. One se nazivaju Montgomerijeve žlezde i njihova uloga je da luče masni zaštitni sekret koji pomaže u zaštiti i negovanju vaših bradavica i održava ih gipkim. Nemojte ih snažno trljati sapunom dok se tuširate i ne razmišljajte o upotrebi kreme protiv bubuljica kako bi ih uklonili.

Saveti za 24. nedelju trudnoće

Ove nedelje vam oči mogu biti suve i iritirane. Stanje može biti gore ako nosite naočare ili kontaktna sočiva. Pomoćiće vam kapi za oči ili veštačke suze. Stavite naočare za sunce ako izlazite po jakom suncu.

Pitajte lekara da li vam preporučuje da uradite test opterećenja glukozom kako bi se utvrdilo da li imate gestacijski dijabetes, poznat i kao trudnički dijabetes. To se uglavnom radi između 24. i 28. nedelje trudnoće. Test se obavlja tako što vam se uzme uzorak krvi i odredi nivo šećera u krvi, zatim se radi test opterećenja glukozom tako što popijete čašu vode u kojoj je rasatvorena određena količina šećera, nakon čega se još par puta uzima uzorak krvi na svakih sat vremena.

Ako je vaš organizam u stanju da proizvede dovoljno insulina da se izbori sa ovim iznenadnim prilivom šećera, onda je sve u redu. Ako nije, biće neophodne dodatne kontrole uz savete lekara o adekvatnoj dijeti i redovnim fizičkim aktivnostima kao što je šetnja.

Takođe, pijte sok od brusnice. On vam može pomoći kod infekcija urinarnog trakta. Kiselina iz brusnica pomaže u borbi protiv bakterija koje izazivaju urinarne infekcije.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments