Back to homepage

Devetnaesta nedelja trudnoće

19. nedelja trudnoće – Desile su se velike promene i kod vas i kod vaše bebe od momenta začeća. Ipak, kod nekih trudnica još uvek nikome nije očigledno da su trudne, osim njima samima. Zategnuti stomačni mišći mogu da sakriju uvećanu matericu ili, ako žena ima višak kilograma oko struka, to može da zakamuflira trudnoću.

Vaša beba

19 nedelja trudnoceVaša beba je ove nedelje dugačka oko 15 cm i teška oko 250 gr, i sada je veličine velikog manga. Ona sada ima sirast premaz. Da, dobro ste pročitali. Zaštitna supstanca koja se zove vernix caseosa (“vernix“ je latinska reč za premaz, a “caseosa“ znači sir), sada prekriva kožu vaše bebe. To je masno, belo i sastoji se od lanugo dlačica, masti iz žlezda vaše bebe i mrtvih ćelija kože.

Ovaj “sir“ možda ne zvuči previše privlačno, ali tu je sa dobrim razlogom. Vernix štiti osetljivu kožu vaše bebe od okolne plodove vode. Bez toga bi ona bila veoma naborana na rođenju (otprilike kao kada biste vi proboravili u kadi devet meseci).

Razvoj bebinih čula je sada u punom jeku. Njen mozak se specijalizuje za miris, ukus, sluh, vid i dodir. Vaša beba dobija više kose na glavici i više dlačica po telu. Neke bebe se rađaju ćelave i tako ostaju mesecima, dok druge imaju bujnu gustu kosu. Sve je individualno i razlikuje se od bebe do bebe.

Ruke i noge su sada u pravoj srazmeri u donosu na telo. Javljaju se nagoveštaji trajnih zuba, a iza njih i naznake mlečnih.

Trudnoća u 19. nedelji – Vaše telo

Vaš stomak će početi da raste još brže u nedeljama koje dolaze. Kao rezultat toga, možda će vam se pojaviti svrab u donjem stomaku ili, što je još češće, blago probadanje sa jedne ili obe stranke stomaka koje se javlja pri promeni položaja ili na kraju aktivnog dana. Najčešće se tu radi o ligamentnom bolu. Ligamenti koji drže matericu se istežu da bi se prilagodili njenom povećanju težine. To nije ništa alarmantno, ali pozovite vašeg lekara ako bol postane čest ili je prisutan i kada se odmarate.

Možda ćete primetiti i neke promene na koži. Da li su vam dlanovi crveni? Ne brinite, to je od viška estrogena. Takođe možete imati fleke na koži. Možda ćete primetiti da su vam potamnele bradavice, predeo ispod pazuha, unutrašnja strana bedara i vulva. Linija koja se pojavila od pupka do stidne kosti naziva se linea nigra, ili tamna crta. Ove promene će verovatno nestati ubrzo posle porođaja. U međuvremenu, zaštitite se od sunca jer ih ono može pojačati.

Gorušica bi mogla da vas prati ove nedelje. Glatka mišićna vlakna želuca su pod uticajem vaših trudničkih hormona. Zbog toga sadržaj vašeg želuca može lako da se vrati nazad u jednjak. Možete imati osećaj žarenja nakon obroka, naročito ako ste jeli dosta začinjenu hranu. Stanje može olakšati nezačinjena hrana i izbegavanje namirnica koje su teške za varenje. Kada spavate, izdignite gornji deo tela na par jastuka i proverite sa lekarom da li možete da uzimate neke lekove za regulisanje kiseline.

Saveti za 19. nedelju trudnoće

Ako želite da saznate pol vaše bebe, ovo je idealan momenat za to. Ako ne želite, onda na vreme recite osobi koja vas pregleda da biste to sačuvali kao iznenađenje.

Vodite računa o ishrani. Suvišni kilogrami mogu da otežaju nošenje bebe kao i sam prođaj. Osim toga, kasnije se teško skidaju. Ne zaboravite da dijete tokom trudnoće ne dolaze u obzir, ali je zato zdrava ishrana uvek dobrodošla.

Razmislite o tome da radite vežbe otpora sa tegovima. To će vam pomoći u održavanju težine i smanjiti verovatnoću od dobijanja gestacijskog dijabetesa.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments