Back to homepage

Trideset četvrta nedelja trudnoće

34. nedelja trudnoće – Kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti postaje sve teže. Pluća uzimaju manje vazduha nego što bi vi želeli, a prisutan je i opšti osečaj da vam je u stomaku nekako stisnuto i zgnječeno. Imaćete potrebu da se ispružite kad god je to moguće.

Vaša beba

34 nedelja trudnoceVaša beba je sada teška između 2.000 i 2.300 grama i dugačka je skoro 43 cm. Njena debljina će joj, nakon rođenja, pomoći da reguliše temperaturu tela. Takođe, njena koža je glatka kao nikada pre. Centralni nervni sistem se razvija, kao i pluća.

Vaša beba se sada ponaša skoro kao novorođenče – ima svoj ritam budnosti i spavanja. Pokreće se, sluša, sanja, oseća, uči…

Beba sada lako otvara i zatvara oči, trepće, mrda očima i vežba fokusiranje. Kada jaka svetlost prodre kroz vaš stomak, beba se može povući unazad i zatvoriti oči, a zenice mogu da se suze kako bi smanjile količinu svetlosti koja ulazi u oči.

Ako nosite dečaka, onda treba da znate da se ove nedelje njegovi testisi spuštaju iz abdomena u mošnice. Neke muške bebe – oko 3 do 4 odsto njih – se rađaju sa nespuštenim testisima, ali se oni obično spuste tokom prve godine.

Trudnoća u 34. nedelji – Vaše telo

Možete osećati nedostatak daha. Vaša pluća i dijafragma su sabijeni, a beba je postavljena visoko u stomaku. Još uvek se nije spustila u karlicu, što znači da postaje veoma tesno u predelu gornjeg abdomena. Možda će vam biti udobnije da spavate naslonjeni na nekoliko jastuka. Zapamtite da treba da sedite uspravno sa ramenima zabačenim unazad, to vam zaista može pomoći.

Zbog neprospavanih noći, sve više osećate umor. Teško vam je da nađete udoban položaj za spavanje, a san vam prekida i često mokrenje.

Možda ćete na stomaku, a verovatno i na bedrima i zadnjici, primetiti crvene fleke ili tačke koje svrbe. To stanje, koje ima oko 1 odsto trudnih žena, zove se polimorfna erupcija u trudnoći. Bezazleno je, ali neprijatno. Intezivan svrab po celom telu može da bude signal i da postoji  problem sa jetrom, iz tog razloga ipak posetite lekara.

Saveti za 34. nedelju trudnoće

S obzirom da se vaš centar ravnoteže menja, lako možete da padnete. Od stomaka nećete moći jasno da vidite šta se sve nalazi na podu ispred vas, i zato ne žurite i hodajte pažljivo.

Sada je vreme da finalizujete kupovinu i napravite poslednje pripreme za odlazak u bolnicu. Neka vam telefonski imenik sa važnim telefonima bude pri ruci, u slučaj da beba dođe ranije.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments