Back to homepage

Dvadeset deveta nedelja trudnoće

29. nedelja trudnoće – Vaš stomak je verovatno sada već toliko veliki da ne možete da vidite svoje noge kad stojite. Čak i ako niste posebno krupni, sigurno ćete osetiti efekte koje trudnoća ima na vaše noge, bešiku, stomak, pa čak i na mozak.

Vaša beba

29 nedelja trudnoceU 29. nedelji je vaša beba teška oko 1.200 grama i dugačka oko 38 cm. Iako se bliži svom rođenju, ona još uvek treba malo da se ubuci. U stvari, tokom narednih 11 nedelja, ona će više nego duplirati – ili utrostručiti – svoju težinu. Što se više masti taloži ispod površine kože, tako će se njena naborana koža ravnati.

Ova bela mast, kako se naziva, se razlikuje od ranije braon masti koju je vaša beba akumulirala. Braon mast je neophodna za regulisanje telesne temperature, dok bela mast (ista vrsta koju i vi imate, mama) zapravo služi kao izvor energije.

Njeni mišići i pluća nastavljaju da se razvijaju, a njena glava raste kako bi napravila mesta za razvijanje mozga.

Adekvatno unošenje proteina, vitamina C, folne kiseline i gvožđa u ovom periodu je veoma značajno za bebin normalan razvoj. A pošto bebine kosti upijaju mnogo kalcijuma, postarajte se da pijete mleko (ili nađite neki drugi dobar izvor kalcijuma, kao što su sir, jogurt ili obogaćeni sok od narandž). Ovog trimestra beba koristi oko 250 miligrama kalcijuma dnevno za jačanje kostiju.

Trudnoća u 29. nedelji – Vaše telo

Pošto vaša beba sada ima mnogo manje prostora, uglavnom ćete osećati udarce laktovima i kolenima. A oni će biti snažniji nego ranije, jer je vaša beba sada jača i uzbuđeno reaguje na sve vrste nadražaja – pokret, zvukove, svetlo i tu čokoladicu koju ste pojeli pre pola sata.

Sada je dobar trenutak da počnete da brojite udarce dva puta dnevno kako bi se uverili da je vaša beba sasvim dobro. Plus, to je dobar izgovor za odmor. Kako biste se uverili da je sve u redu, neka vam pređe u naviku da brojite udarce dva puta dnevno, jednom ujutru i jednom uveče. Najbolje je da to radite u ležećem položaju (jer bebe često postanu aktivne onda kada mama odmara – obrazac koji će nastaviti i kada se rode), ili sedeći ako vam nije udobno na leđima.

Računajte sve pokrete, čak i prevrtanje, sve dok ne stignete do 10. Ako niste dostigli 10 u roku od sat vremena, vaš mališan je možda samo na pauzi, tako da možete uzeti laganu užinu i pokušati ponovo – taj šećer u krvi će verovatno pokrenuti bebu. Samo zapamtite da manje od 10 pokreta u roku od dva sata garantuje poziv vašem lekaru. Velike su šanse da je sve u redu, ali uvek je bolje sprečtiti nego lečiti.

Gorušica i zatvor ponovo mogu postati glavni problemi. Hormon trudnoće, progesteron, opušta glatka mišićna tkiva u telu, uključujući gastrointestinalni trakt, što usporava varenje. Jedite hranu sa dosta vlakana, pijte dosta vode i radite neke osnovne vežbe.

Hemoroidi su česti tokom trudnoće. Sada se mogu javiti, ali, na sreću, nestaju posle porođaja. Razgovarajte sa vašim lekarom o eventualnom uzimanju lekova i obavestite ga ukoliko imate rektalno krvarenje. Izbegavajte duže stajanje ili sedenje.

Saveti za 29. nedelju trudnoće

Pazite na svoju težinu, nosite ravnu obuću, lagano ustajte iz sedećeg ili ležećeg položaja, i radite vežbe za jačanje mišića leđa. Takođe, i trbušni mišići rade u cilju podrške vašim leđima, i zato ne zanemarujte njihovu ulogu.

Počnite da određujete svoje prioritete, šta je zaista važno, a šta nije. Mislite o tome šta morate i želite da uradite pre nego što se beba rodi. Sada nije vreme za velika renoviranja, selidbu ili promenu posla. Izbegavajte previše stresa i vodite jednostavan život.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments