Back to homepage

Druga nedelja trudnoće

Vaše vreme ovulacije je najvažnija stvar koju treba da razumete kada pokušavate da ostanete u drugom stanju. Ovulacija se javlja kada se zrela jajna ćelija oslobodi iz jajnika, prodre u jedan od vaših jajovoda i postane dostupna za oplodnju.

Materica se priprema za oplođenu jajnu ćeliju. Ako ne dođe do začeća, sadržaj materice će biti proliven. Prolivanje ne oplođene jajne ćelije i unutrašnjeg zida materice se dešava tokom menstruacije.

Vaša beba

druga nedelja trudnoceNiste trudni još uvek, ali ćete možda uskoro osloboditi jajnu ćeliju koja bi mogla da se razvije u bebu ako u ovom periodu bude oplođena. Prošle nedelje je povećana količina estrogena i progesterona koji su prošli kroz vaš krvotok navela vašu matericu da formira plodnu oblogu tkiva bogatu krvlju, za podršku potencijalnoj oplođenoj jajnoj ćeliji.

Krajem druge nedelje trudnoće (često oko 14-og dana redovnog 28-dnevnog ciklusa), vi ovulirate: Jedna od vaših jajnih ćelija izbija iz njenih folikula i odlazi iz vašeg jajnika u jajovod. Tokom narednih 12 do 24 sata, ta jajna ćelija će biti oplođena ako jedan od 250 miliona spermatozoida (u proseku) vašeg partnera uspe da otpliva skroz do vašeg grlića materice i prodre u jajnu ćeliju.

Samo oko 400 spermatozoida će preživeti ovo teško 10-časovno putovanje do jajne ćelije, a samo jedan može uspeti u prodiranju kroz spoljnu membranu.

U narednih 10 do 30 sati, spermatozoid će se spojiti sa jajnom ćelijom i iskombinovati genetski materijal. Ako taj spermatozoid nosi Y hromozom, vaša beba će biti dečak. Ako nosi X hromozom, nosićete devojčicu.

Trudnoća u 2. nedelji – Vaše telo

Ne mogu sve žene da osete ovulaciju, ali ako ste vi jedna od onih koje mogu, evo nekih simptoma:

  • Kod nekih žena se može pojačati čulo mirisa, ili mogu postati osetljive na mirise koje inače ne primećuju.
  • Bol u donjem delu stomaka, često samo sa jedne strane.
  • Promene u sluzi grlića materice. Ona treba da olakša put spermatozoidima, da im omogući lakše plivanje uz grlić materice do jajne ćelije. Ta sluz može ličiti na belance.
  • Nekim ženama se povećava libido u toku ovulacije. To je regulisala priroda kako bi podstakla parove na seks u vreme kada je žena najplodnija.
  • Postoje testovi kojim se mogu detektovati hormonalne promene i utvrditi ovulaciju uglavnom preko pljuvačke, ili urina.
  • Povišena bazalna telesna temperatura. Ukoliko redovno pratite vašu bazalnu temperaturu, možete utvrditi kada ste najplodniji, jer vam se temperatura povećava za par stepeni u vreme ovulacije.

Saveti za 2. nedelju trudnoće

Mnogo stvari treba da se poklopi da bi došlo do začeća – u ovom slučaju, vreme je zaista sve. Da biste povećali svoje šanse, trebalo bi da imate seks u periodu od 48 sati pre ovulacije i ponovo na dan kada mislite da ovulirate. Vi pokušavate da uskladite životni vek i spermatozoida, koji mogu da prežive od 3 do 5 dana, i jajne ćelije, koja živi samo 24 sata nakon ovulacije. Postarajte se da vi i vaš partner imate dovoljno zajedničkog vremena za vođenje ljubavi.

Pre nego što se povučete u spavaću sobu, možda ćete želeti da odradite domaći zadatak: Čitajte o detektovanju ovulacije, kako bi vam pomoglo da uočite priliku. I saznajte koliko je vremena obično potrebno da zatrudnite – većini parova je potrebno više od nekoliko pokušaja pre nego što objave da je beba na putu.

Nekoliko činjenica o ovulaciji koje treba da znate:

  • Jajna ćelija živi samo 12-24 sata nakon izlaska iz jajnika.
  • Uglavnom se samo jedna jajna ćelija oslobađa svaki put kada ovulirate.
  • Na ovulaciju mogu da utiču stres, bolest, putovanje i značajne promene u težini, vežbanju i spavanju.
  • Neke žene mogu imati tačkasto krvarenje tokom ovulacije. Ovo se ne smatra pravim ciklusom, nego ovulatornim krvarenjem.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments