Back to homepage

Beba u jedanaestoj nedelji

Socijalna interakcija

U ovom dobu, vaša beba počinje da obavlja interakciju sa svetom oko nje. Počeće tako što će stvarati i održavati kontakt sa vama i odgovarati na vaše izraze lica sa osmehom, plačom ili nekim trećim izrazom. Takođe će početi da “čita” vaše izraze lica, tako da ako izgledate besno ili uznemireno, može vam odgovoriti sa sličnom emocijom. Nije neuobičajeno za bebu ovog uzrasta da počne da plače ako oseti da niste srećni.

Do 11. nedelje, takođe će početi da brblja u pokušajima da “priča” sa vama i privuče vašu pažnju. Probajte da podstaknete njene pokušaje za socijalnom interakcijom tako što ćete im odgovoriti u velikom stilu – to može biti puno pohvala, pljeskanje rukama i preuveličani izrazi lica. Vašoj bebi će se to svideti!

Muzika i vaša beba

Baš kao i odrasle osobe, vaša beba će uživati u različitim stilovima muzike u zavisnosti od njenog raspoloženja i temperamenta. Probajte da eksperimentišete sa različitim vrstama muzike da vidite šta najviše prija senzibilitetima vaše bebe. Većina beba će reagovati na muziku sa jakim ritmom – iako je možda najbolje da zaobiđete ovakvu vrstu muzike ako želite da umirite ili uspavate vašu bebu.

Stihovi iz jaslica i pesmice koje će vaša beba voleti

U ovom dobu, ne postoji ništa što će vaša beba voleti više od beskrajnog ponavljanja refrena pesmice koju joj stalno pevate – čak i ako vam se ta pesmica već smučila. Bebe vole da uče kroz ponavljanje, tako da je najbolje da vam repertoar ostane kratak i da pokušate da dodajete i neke radnje rukama koje možete raditi zajedno (bebi će se svideti ako vi usmeravate njene ruke). Srećom, vašu bebu neće biti briga da li pevate najbolje (ili najgore) na svetu – njoj je sve vezano za ton, izraze lica i za uživanje u nečemu što može raditi zajedno sa vama.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments