Back to homepage

Dvadeset osma nedelja trudnoće

28. nedelja trudnoće – Ove nedelje počinje treći i poslednji trimestar vaše trudnoće. Ovo je period u kome vas mogu snaći razne neprijatnosti, kao što su grčevi u nogama, proširene vene, oticаnje, loše vаrenje, umor, radražljivost… Ali takođe, i dolazak vaše bebe. U ova poslednja tri meseca trudnoće ćete verovatno dobiti oko 5 kg, od čega će od oko 3 do 3,5 kg činiti vaša beba. U ovom periodu ćete verovatno svog lekara posećivati na svake dve nedelje. Zatim, sa 36 nedelja, preći ćete na nedeljne posete.

Vaša beba

28 nedelja trudnoceVaša beba se sada smešta u odgovarajući položaj za rađanje. Sada je teška oko 1.000 grama i dugačka oko 37 cm. Ona je ovih dana zauzeta treptanjem. Ta veština je samo jedna od već impresivnog repertoara trikova koje ona radi, kao što su kašljanje, intenzivno sisanje, štucanje i, možda najjvažnije, bolje disanje.

Takođe, beba razaznaje svetlost i tamu, pa primećuje svetlost koja prolazi kroz matericu. Centralni nervni sistem je dovoljno razvijen da može da reguliše telesnu temperaturu.

Sanjate li o vašoj bebi u 28. nedelji trudnoće? I vaša beba možda sanja o vama, takođe. Aktivnost moždanih talasa izmerena kod fetusa u razvoju pokazuje različite faze spavanja, uključujući i REM fazu (fazu brzih pokreta očiju) – faza kada se dešavaju snovi.

Ove nedelje i bebina kosica može imati fazu rasta. Neke bebe se rode bez kose ili sa finom, skoro nevidiljivom kosicom. Druge bebe se rode sa gustom kosom. Čini se da postoje neki dokazi koji ukazuju da je gorušica u trudnoći povezana sa količinom kose koju će beba imati, tj. ako vas u trudnoći muči gorušica, znači da vaša beba ima kosu.

Trudnoća u 28. nedelji – Vaše telo

U donjem delu nogu možete da osetite neprijatno peckanje i neodoljivi nagon da ih pomerate dok pokušavate da se odmorite ili spavate. Ako se ovaj osećaj gubi kad se krećete, možda imate sindrom umornih nogu. To je vrlo često kod trudnica, ali niko ne može sa sigurnošću da kaže šta dovodi do toga. Probajte sa masiranjem i istezanjem nogu, smanjite kofein, koji može pogoršati simptome.

Vaginalni sekret se u ovom periodu obično pojačava. Kao pomoć mogu vam poslužiti pamučni donji veš i ulošci.

Sada ćete češće ići na prenatalne preglede. U 28. nedelji se savetuje i test opterećenja na dijabetes, naročito ako je trudnica starija od trideset godina, ili se kod nje razvio neki od faktora rizika za šećernu bolest u trudnoći. Ukoliko je test krvi koji ste radili u prvom trimestru pokazao da ste Rh negativni, možda ćete dobiti injekciju Rhogama (Rh imunoglobulina) koji će sprečiti vaše telo da proizvodi antitela koja mogu da napadnu krv bebe. Ako je beba Rh pozitivna, nakon porođaja primićete još jednu dozu, a ukoliko je Rh negativna, kao i vi – ova injekcija vam neće biti potrebna.

Vaše dojke mogu početi da proizvode kolostrum, koji se još naziva i prvo mleko. To je gusta tečnost, prozirna ili žute boje, koja je veoma bogata antitelima. To je znak da su vaše grudi počele sa ranom laktacijom, pripremajući se za proizvodnju mleka kada se vaša beba rodi. Ako ste već ranije dojili, možda ćete primetiti da počinjete da prizvodite kolostroum nešto ranije.

Saveti za 28. nedelju trudnoće

Unosite dovoljno tečnosti. Udovoljite svojoj potrebi i pijte mnogo tečnosti kako biste izbegli dehidraciju koja podstiče zatvor.

Ukoliko počnete vrlo često da mokrite, nemojte paničiti. Vrlo je verovatno da se beba namestila tako da leži tačno na vrhu vaše bešike i stvara pritisak. Možete pokušati da legnete na bok, kako biste možda naterali vašu bebu da se pomeri u neku drugu poziciju.

Postoji veliki broj istraživanja o dugoročnom uticaju na decu koji majke imaju tokom trudnoće. Jedan on najvažnijih faktora koji je pod vašom kontrolom, je vaša ishrana i kvalitet namirnica koje jedete tokom trudnoće. To kako vi sebe pazite u trudnoći će biti od presudnog značaja za vaše dete dok bude odrastalo.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments