Back to homepage

Deveta nedelja trudnoće

Deveta nedelja trudnoće – Sada ste zvanično u poslednjem mesecu prvog tromesečja. Verovatno još uvek ne izgledate kao da ste u drugom stanju, čak i ako se pomalo širite u struku. Ipak, verovatno sada već osećate da jeste u drugom stanju.

Vaša beba

deveta nedelja trudnoceVaša beba sada ima oko 30 mm i otprilike je veličine grožđa, a teška jedva 5 grama. Ona sve više počinje da liči na ljudsko biće. Osnovni delovi tela su formirani, a u narednim mesecima će doći do finijeg razvoja. Srce vaše bebe je sada podeljeno na četiri komore i stvaraju se aorte. Njene oči su potpuno formirane, ali su joj kapci zatvoreni i neće se otvoriti do 27. nedelje.

Formiraju se bebine uši, i unutrašnje i spoljašnje, kao i maleni jezik, a čak se formiraju i izdanci budućih zubića. Spoljni polni organi su tu, ali još nekoliko narednih nedelja nećete znati da li je vaša beba dečak ili devojčica.

Posteljica je dovoljno razvijena da preuzme ulogu proizvodnje hormona. Beba je razvila svoju osnovnu fiziologiju i spremna je brzo dobijanje težine. Ona se sada pokreće, ali vi još uvek ne možete to da osetite. Na ultrazvuku se jasno mogu videti njeni prvi pokreti.

Saveti za 9. nedelju trudnoće

Kada se radi o simptomima trudnoće, možda ćete se osećati kao da ste došli do krajnjih granica u ovoj 9. nedelji trudnoće: Vaša odeća vam postaje tesna oko struka, širite se u gornjem delu, i još uvek trčite u kupatilo po 100 puta na dan, ako ne zbog mučnine, onda zbog male nužde. Ali, to nije sve.

Teško vam je da podignete glavu sa jastuka, po ceo dan vučete noge i ne možete da dočekate da se uvučete u krevet čim uveče stignete kući. Zvuči poznato? Ekstreman umor tokom trudnoće je čest simptom, posebno tokom prvog trimestra. A za to postoji dobar razlog: pravljenje bebe je težak posao. Takođe, vaš metabolizam i nivo hormona su se značajno povećali, što dovodi do pada nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska – recept za umor.

Još uvek je rano da se vaša rastuća materica vidi ili oseti, jer je i dalje zaštićena iza vaše pubične kosti i neće početi da se podiže pre kraja 12. nedelje. Primetićete da su vaše vene sada uočljivije, naročito po dojkama i nogama. Možda će vas boleti noge nakon dužeg stajanja. Kad god ste u prilici, potrudite se da ih podignete na stolicu.

Verovatno ćete primetiti da je vaš vaginalni iscedak sada povećan. To je normalno i nemate razloga za zabrinutost, osim ako je izrazito neprijatnog mirisa ili postane žut i izaziva svrab. Takođe je moguće da ćete osetiti povremene grčeve i bolove u donjem delu stomaka, što može izgledati slično predmenstrualnim bolovima. To je sve normalno.

Moguće je i da su vam bradavice narasle i postale tamnije, kao i male bubuljčice kako se formiraju oko areole. One se nazivaju Montgomerijeve žlezde i pomoći će vašim bradavicam da se pripreme za dojenje. Ne cedite ih i ne pokušavajte da ih uklonite, one imaju svoju svrhu.

Saveti za 9. nedelju trudnoće

Nemojte preterivati sa hranom. Izbegavajte obilne obroke, pogotovo u večernjim satima. Preobilan obrok izaziva gorušicu, otežano varenje ili mučninu. Pre nego što ustanete ujutru, pojedite neki suvi keks, tost ili kreker, što će sprečiti pojavu jutarnjih mučnina. Dobar lek je i lagan obrok pred spavanje koji će omogućiti da nivo šećera prilikom buđenja ne bude nizak.

Raspitajte se malo u vezi škola za trudnice. Takođe možete razmisliti o pohađanju časova joge za tudnice, ili drugih vežbi za trudnice.

Počnite da vodite računa i o težini, i računajte da ne bi trebalo da se ugojite više od 12-15 kg. Mnogo je važnije šta jedete, nego koliko jedete. Važno je da unosite hranljive namirnice u umerenim količinama. Ukoliko se desi da se ugojite više nego što bi trebalo, a jeli ste kvalitetnu hranu, nemojte brinuti, verovatno ćete te kilograme lako skinuti posle trudnoće. Zapamtite da tokom trudnoće ne smete da držite dijetu!

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments