Back to homepage

Deseta nedelja trudnoće

Deseta nedelja trudnoće – Možda ćete se osećati kao da imate nedostatak inspiracije i da niste privlačni. Još uvek nije očigledno da ste trudni, ali verovatno izgledate kao da samo imate višak kilograma. Nemojte se lišavati malih zadovoljstava od kojih se možete lepo osećati, otiđite na masažu, u frizerski salon ili šoping, to vam može značajno popraviti raspoloženje.

Kada nastupi deseta nedelja trudnoće, bliži se kraj prvog trimestra. Mnoge žene kažu da je to najteži od tri trimestra, jednostavno zato što simptomi rane trudnoće mogu biti izuzetno iscrpljujući.

Vaša beba

deseta nedelja trudnoceVaša beba se sada veoma brzo razvija. Ona je sada dugačka oko 40 mm, i otprilike je veličine šljive. Vaša beba sada zaista poprima ljudski oblik. Kosti i hrskavica se sada formiraju i na nogicama se razvijaju kolena i članci.

Ruke su sada kompletne, sa laktovima, i već su fleksibilne. Iako su rukice vaše bebe dobile oblik i jačaju, još uvek su premalene. Uočljivi su i noktići na rukama i nogama, a počinju i da rastu dlačice na koži. Obris kičme se jasno vidi kroz prozirnu kožu, a nervi počinju da se protežu od kičmene moždine.

Bebina glava sada čini polovinu njenog tela. Svakog minuta se stvori 250.000 novih moždanih ćelija. Fascinantno, zar ne? Zbog tako brzog razvoja mozga, čelo joj je izbočeno, ali od ove nedelje bebaima i vrat i formirane su sve kosti lica.

Sada ćete na ultrazvuku moći jasnije da vidite njen izgled. Svi bebini vitalni organi su sada na svom mestu. Tokom preostalog dela trudnoće, oni će sazrevati i razvijati se. Ove nedelje bebini bubrezi pročišćavaju njenu krv i proizvode urin. Ono što je takođe fascinantno je da, ako je vaša beba dečak, njegovi testisi već rade svoj posao i proizvode testosteron.

Trudnoća u 10. nedelji – Vaše telo

Još uvek nema drastičnih promena u vašem fizičkom izgledu i težini. Uglavnom i dalje možete da nosite svoju garederobu, iako bi trebalo da izbegavate tesne pantalone. Možda ste se još malo udebljali oko struka. Što se tiče mučnine, ona je još uvek prisutna, a razlog tome je visok nivo hormona trudnoće beta hCG. Posle prvog trimestra njegov nivo opada, i tada prestaju i problemi sa mučninom.

U ovom periodu trudnoće ćete možda imati izraženije probleme sa vetrovima, gasovima, ili kako god to hoćete da nazovete. Nemojte misliti da nešto nije u redu sa vama. Pojačano stvaranje gasova je čest simptom trudnoće. Da ne biste taj problem još dodatno izazivali, izbegavajte pasulj, zeleno lisnato povrće, mekinje i žitarice bogate vlaknima.

Takođe, moguće je da ćete biti dosta razdražljivi ovih dana. Sada vas nerviraju stvari o kojima ranije niste brinuli.

Saveti za 10. nedelju trudnoće

mlekoPotrudite se da lagano ustajete, i da ne menjate položaj naglo, jer se mogu javiti nesvestice ili vrtoglavice, zbog promene krvnog pritiska. Dajte vremena svom organizmu da prilagodi krvni pritisak dok stojite.

Zbog raznih izazova koji mogu ometati vašu pravilnu ishranu, nivo šećera u krvi može povremeno da padne, pa se zato potrudite da uvek pri ruci imate nešto za užinu.

Povećajte unos mleka i kalcijuma. S obzirom da se sada formiraju bebini budući zubići, svaka namirnica bogata ovim hranljivim sastojkom će imati pozitivan efekat na njene zubiće. Takođe, ne zaboravite da pijete uopšteno više tečnosti. Ona vam je potrebna za proizvodnju krvi, plodovu vodu, kao i za izbacivanje nepotrebnih materija iz organizma.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments