Back to homepage

Prva nedelja trudnoće

prva nedelja trudnocePrva nedelja trudnoće – Tokom prve dve nedelje vaše telo se priprema za moguće začeće. Trudnoća se računa od prvog dana poslednje menstruacije, iako razvoj fetusa ne počinje pre začeća, što će se desiti za oko dve nedelje kasnije.

Trudnoća se računa od tog dana, jer svaki put kada žena ima menstruaciju, njeno telo se priprema za trudnoću. Računajući od tog dana, trudnoća kod većine žena traje u proseku oko 280 dana. Trudnoća se računa od prvog dana poslednje menstruacije, jer je veoma teško ustanoviti kada je tačno došlo do začeća.

Vaša beba

U prvoj nedelji vi zapravo imate menstruaciju, tako da niste još uvek trudni. Dakle, iako se kaže da trudnoća traje 40 nedelja, vi zapravo nosite bebu samo oko 38 nedelja.

Trudnoća u 1. nedelji – Vaše telo

Vaša menstruacija je tek počela, i vi možda razmišljate o trudnoći. Ukoliko već neko vreme planirate trudnoću, možda ste već uradili sve preglede i analize i utvrdili da ste zdravi i reproduktivno sposobni, a lekar vam je prepisao da pijete folnu kiselinu.

Saveti za 1. nedelju trudnoće

Ako već niste, možda biste trebali da razmislite o prestanku pušenja, da ne konzumirate veće količine alkohola, ali i da se hranite zdravo i redovno. Vi ste ono što jedete. Činjenica je da vaša ishrana tokom trudnoće utiče na zdravlje vašeg novorođenčeta.

Može vam pomoći i vođenje evidencije kada vam je počela menstruacija i koliko dugo krvarite, kako biste mogli da pratite dužinu ciklusa i da znate kada imate najveću verovatnoću da zatrudnite. Takođe, prekitnite sa kontracepcijom. Moguće je da će vašem organizmu biti potrebno izvesno vreme da se ponovo prilagodi novim ciklusima ako ste koristili antibebi pilule.

Počnite da uzimate prenatalne vitamine sa dodatkom folne kiseline. Preporučena doza u ranoj trudnoći je 500 mcg dnevno, pa ako je moguće, počnite da je konzumirate par meseci pre nego što ostanete u drugom stanju. Trudite se da ne uzimate lekove, osim ako su vam prepisani. Neki lekovi su štetni za bebu, naročito u prvim nedeljama njenog razvoja.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments