Back to homepage

Trinaesta nedelja trudnoće

Kada nastupi 13. nedelja trudnoće, vi već ubrzano privodite kraju svoj prvi trimestar. Sada se, verovatno, osećate malo bolje nego ranije i možete da počnete da uživate u svojoj trudnoći. Do 13. nedelje većina trudnica oseća da su se navikle na činjenicu da su trudne. Stomak im ne otežava uobičajene pokrete, a ta užasavajuća trka u toalet se smirila, bar za neko vreme. Možda ćete se ove nedelje osećati smirenije i spokojnije, spremniji da prihvatite stvari koje dolaze.

Vaša beba

13 nedelja trudnoceTelo bebe sada polako postaje srazmerno u odnosu na njenu glavu. Nastavlja se oblikovanje lica, naročito nosa i obraza. Takođe su se formirali i otisci prstiju, a vene i organi su sada jasno vidljivi kroz njenu prozirnu kožu. Vaša beba sada može da pomera ruke i pristiće, može da se smeši, mršti i sisa svoj palac. Ako nosite devojčicu, ona sada u svojim jajnicima ima nešto više od dva miliona jajašaca.

Vaša beba je sada dugačka oko 7,5 cm, teška oko 30 grama, i veličine je breskve. Verovatno i ona, kao i breskvica, ima te malene dlačice u ovoj fazi razvoja. One služe da zaštite njenu kožu dok pliva unaokolo u svoj toj tečnosti.

Od ove nedelje vaša beba priprema svoje glasne žice. Jedan od najdivnijih zvukova koji ćete ikada čuti će biti bebin prvi plač, uz mešavinu olakšanja i želje da je umirite. Naravno, kasnije će biti trenutaka kada ćete poželeti da te glasne žice nisu radile baš toliko dobro.

Veze između bebinog mozga, mišića i nerava su se do sada formirale. Ona je sada sposobna da se slobodno pokreće i koristi svoje mišiće kako bi dospela u raznorazne položaje.

Trudnoća u 13. nedelji – Vaše telo

zitariceOnaj osećaj lenjosti vaših creva je i dalje neželjeni gost. Mnoge trudnice primećuju da više misle na svoje navike u kupatilu no što bi zaista želele. Krivac za to je progesteron, hormon koji veoma dobro opušta mišićna vlakna. Vlakna u velikim količinama, voda, vežbanje, sveži voćni sokovi naročito od narandže i suvih šljiva, kao i žitarice od celog zrna i integralne žitarice, pomažu da se olakša konstipacija.

Moguće je da izgledate drugačije u predelu stomaka. Više zaokrugljeno, s manje definisanim strukom i manjim ispupčenjem oko pupka. Pošto vam materica raste, možete osetiti blage bolove u donjem delu trbuha – ligamenti se istežu da bi se prilagodili materici koja se povećava.  Ako ste ranije rađali, verovatno ćete primetiti da ste stomak dobili pre nego što je to bilo u vašoj prvoj trudnoći. Mišići i ligamenti koji podupiru vaš abdomen su labaviji i bili su istegnuti ranije.

Vaše dojke su i dalje vrlo osetljive i uvećane. Iako je porođaj mesecima daleko, one već sada mogu da prave kolostrum – visokohranljivu tečnost kojom će se beba hraniti prvih par dana po rođenju (pre nego što nastane mleko).

Saveti za 13. nedelju trudnoće

Neka vam uvek pri ruci bude dovoljno maramica. Od 13. nedelje moguć je zapušen nos (nazalna kongestija), a da to nije zbog kijavice. Krvarenja iz nosa i zapušene uši takođe mogu biti česti simptomi. Sve je to zbog povećanog dotoka krvi u sluzokožu.

Nemojte misliti kako ste sada u stanju da jedete “za dvoje”. Kasnije ćete platiti ceh za takvo razmišljanje, kada bude bilo zaista teško osloboditi se suvišnih kilograma dobijenih u trudnoći. Idealno bi bilo da se u trudnoći dobije izmedju 10-12 kilograma. Zapamtite, treba prvenstveno voditi računa o kvalitetu, a manje o kvantitetu hrane koju  jedete. Nemojte sebi uskraćivati povremena zadovoljstva, samo vodite računa šta stavljate u usta.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments