Back to homepage

Osma nedelja trudnoće

U 8. nedelji trudnoće još uvek ne izgledate kao da ste u drugom stanju, ali se sigurno tako osećate. Imate još samo 4 nedelje do kraja vašeg prvog trimestra, što se nekako i ne čini tako daleko. I dalje je veoma važno da se pazite izlaganja toksinima, virusima ili hemikalijama koji bi mogli ugroziti bebu u toku njenog formiranja.

Nema potrebe da živite kao pod staklenim zvonom, ali budite na oprezu i trudite se da ostanete zdravi. Moguće je da ćete biti jako promenljivog raspoloženja i razdražljivi. Normalno je da imate takve promene raspoloženja i da ne tolerišete ljude ili situacije kao ranije.

Vaša beba

osma nedelja trudnoceOve nedelje se vaša beba zvanično može nazvati fetus, i taj naziv će je pratiti sve do porođaja. Ona je sada duga oko 1 cm, i njenim izgledom dominira glava sa velikim čelom i malenim telom.

Repić je jednostavno nestao. Naziru se prstići na rukama i nogama, kapci pokrivaju oči, a razvijaju se i pršljenovi i rebra. Ove nedelje se formira vrh bebinog nosića. Takođe, u bebinom srcu se formiraju zalisci, a mozgu nastaju nervne ćelije koje se međusobno povezuju, stvarajući osnovne nervne puteve.

Formiraju se bebine kosti i ona sada može da savije svoje ručice u laktovima i zglobovima. Počinju da se formiraju i budući disajni putevi, a srce vaše bebe sada kuca duplo brže od vašeg. U ovom periodu počinju da se formiraju i mišići, kao i pojedini slojevi kože.

Iako je pol vaše bebe već određen, polni organi se još uvek formiraju i nisu dovoljno razvijeni da bi lekar na ultrazvučnom pregledu mogao da vidi da li je u pitanju dečak ili devojčica.

Vaša beba se konstatno pomera i okreće, ali vi to još uvek ne možete da osetite.

Trudnoća u 8. nedelji – Vaše telo

Iako spolja možda ne izgleda kao da se vaše telo promenilo, unutar njega se desilo mnogo promena. Pre trudnoće je vaša materica bila veličine vaše pesnice, a sada je veličine grejpfruta, i normalno je da zbog toga osećate grčeve, bol ili zategnutost u stomačnom predelu. Umereni grčevi su normalni i prihvatljvi sve dok nisu povezani sa jakim bolom ili krvarenjem. Vrlo je moguće da imate osećaj da se širite. Moguće je da ćete primetiti da ste se malo proširili u struku, ali još nije vreme za trudničku garderobu. Još jedna promena koja se dogodila a da vi možda niste svesni je da se vaš krvni pritisak povećao za 40 do 50 odsto.

Mučnina i odvratnost pri pomisli na određene namirnice vas mogu još uvek pratiti. Neki stručnjaci kažu da je to način na koji priroda štiti bebu od potencijalno opasne hrane. Procena je da oko 70-80% žena u prvom trimestru pati od nekog oblika mučnine. To vam može dodatno oduzeti dosta energije, još dodatno na to što se već osećate umorno, čemu doprinosi drastičan porast progesterona.

Možda ćete od ove nedelje početi da osećate bolove u donjem delu leđa koji će vas pratiti tokom cele trudnoće. Taj bol je uglavnom rezultat pritiska koji vaša uvećana materica vrši na donji deo kičme. Bol se pojavljuje tokom trudnoće i na njega utiče povišen nivo hormona.

Trudnički hormoni rade prekovremeno kao podrška bebi da raste i još bolje se utvrdi u zidu materice. Vaše grudi su verovatno dobile na veličini i težini, pa ćete primetiti da vam grudnjak više nije udoban. Rast nivoa hormona utiče na povećanje grudi koje se pripremaju za dojenje. Možda ćete često osećati vrtoglavice ili nesvestice, biti manje odlučni nego inače, ili samo malo konfuzni. Sve to spada u normalne simptome rane trudnoće.

Saveti za 8. nedelju trudnoće

Počnite da vodite dnevnik trudnoće. Zabeležite sve svoje posete lekaru, njegove komentare kao i rezultate testova koje ste radili. Izbegavajte preterano zamaranje, pažljivo ocenite koliko dnevnih aktivnosti možete da podnesete i potrudite se da odmarate kad god se osećate umorno.

Počnite redovno da se mažete neutralnim, hranljivim kremama koje će poboljšati elastičnost kože i smanjiti napetost u grudima. Takođe, možete početi da se mažete kremama protiv strija, kako biste na vreme sprečili njihovu pojavu kada trudnoća počne da se razvija.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments