Back to homepage

Četvrta nedelja trudnoće

Period od četvrte do sedme nedelje trudnoće je period kada većina žena otkrije da su u drugom stanju. Možda ćete biti veoma nestrpljivi i uzbuđeni, jer vam se iščekivanje menstruacije može činiti kao večnost. Moguće je da se osećate slično kao i inače pred menstruaciju, samo možda malo emotivnije, lakše vas je iznervirati, i generalno ste promenljivog raspoloženja.

Vaša beba

cetvrta nedelja trudnoceDok se vi možda pitate da li ste trudni, vaša buduća beba je već pronašla svoj dom. Završila je putovanje od vašeg jajovoda do materice. Sada se smešta unutar materice stvarajući tu neraskidivu vezu sa vama koja će potrajati narednih osam meseci.

Čim se mala loptica ćelija smesti u vašoj materici, podeliće se na dva dela. Polovina onoga što se naziva embrion će postati vaš sin ili ćerka, a druga polovina će formirati placentu koja sprovoditi hranljive materije i kiseonik do bebe. Pojavljuje se i plodova kesa, koja će ugostiti bebu i plodova voda koja će joj biti jastuk.

Vaša beba je je postala embrion i veličine je zrna maka, i nije vidiljiva golim okom. U ovoj nedelji se formiraju tri sloja – ektoderm, mezoderm i endoderm. Oni će formirati bebine organe i tkiva. Ektoderm će postati nervni sistem (uključujući i mozak), koža, oči, nokti, mlečne žlezde, znojne žlezde i zubna gleđ. Mezoderm će postati srce, krvotok, skelet, vezivno tkivo, krvni sistem, urogenitalni sistem i mišići. Endoderm će dati unutrašnje organe – pluća, jetru, pankreas, štitnu žlezdu…

Ruke i noge počinju da se razvijaju u ovom trenutku, iako se ne mogu jasno razlikovati. U narednih 10 nedelja će se razviti svi bebini organi, a neki će čak i funkcionisati. To je vreme kada je beba najostljivija i sve može da utiče na njen razvoj.

Trudnoća u 4. nedelji – Vaše telo

Možda ćete osećati neke rane simptome trudnoće kao što su osetljive grudi, glavobolja, bolovi u donjem delu leđa i mučnine. Pospanost i zamor su takođe veoma česti simptomi rane trudnoće. Važno je da znate da su mnogi simptomi rane trudnoće slični simptomima PMS-a. Tako možete osetiti i blage grčeve u donjem delu stomaka, slične menstrualnim, koji se javljaju kao posledica uvećanja materice. Iz istog razloga ćete možda češće ići da mokrite.

Moguće je i da se javi implantacijsko krvarenje, kao posledica usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu. Ono se vremenski može poklopiti sa danom kada očekujete menstruaciju, pa se nekim ženama dešava da pomisle da su dobile menstruaciju. Za razliku od menstruacije, ovo krvarenje je vrlo slabo, znatno slabije od normalne menstruacije.

Boja može varirati od svetlo crvene do smeđe. U većini slučajeva implantacijsko krvarenje traje od nekoliko minuta do par dana. Ako traje duže od par dana, obratite se vašem ginekologu. Takođe je moguće da implantacijsko krvarenje proprate grčevi, a možda ćete osetiti samo grčeve, bez krvarenja. Oplođena jajna ćelija se usađuje u matericu, i to uzrokuje kontrakcije mišića.

Neke žene možda neće imati nikakve simptome trudnoće osim što će im izostati menstruacija.

Saveti za 4. nedelju trudnoće

Ako vam kasni menstruacija ili imate neredovne cikluse, možda ćete poželeti da uradite test na trudnoću. Ako je rezultat pozitivan, zakažite termin kod vašeg lekara. Ali, vrlo je moguće da će test ove nedelje još uvek biti negativan. Nekim ženama je potrebno da prođe 2 do 3 nedelje posle propuštene menstruacije kako bi počele da proizvode nivo hormona koji može biti detektovan testom. Sačekajte sledeću nedelju, pa se testirajte ponovo.

Ali, ukoliko vam je test već pokazao dve crtice, zakažite pregled kod lekara. Izaberite ginekologa koji će voditi vašu trudnoću. Ukoliko korisite neke lekove, posavejtute se sa njim da li je bezbedno da ih i dalje koristite. Takođe, zapamtite da su folna kiselina i gvožđe dve najbitnije materije potrebne za pravilan razvoj vaše bebe. U saglasnosti sa lekarom, počnite da pijete suplemente za trudnice. Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju je vaša ishrana. Prvo tromesečje je najbitnije za razvoj bebe.

Većina anomalija i nepravilnosti u razvoju se dešava baš u ovom periodu, i zato je potrebno da sada, više nego ikada pre, vodite računa o sebi, da jedete samo nakvalitetniju hranu, i naravno, da prestanete da pušite i pijete.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments