Back to homepage

Osamnaesta nedelja trudnoće

Osamnaesta nedelja trudnoće – Ova nedelja trudnoće bi trebala da bude veoma uzbudljiva za vas. Od svih znakova trudnoće, ni jedan nije toliko uverljiv kao onaj kada osetite da se vaša beba pomera. To se obično događa oko 18. nedelje trudnoće kod trudnica kojima je ovo prva trudnoća, a nešto ranije kod onih koje su već rađale.

Vaša beba

18 nedelja trudnoceSa dužinom od oko 14 cm, težinom oko 200 g i otprilike veličine kruške, vaša beba može biti dovoljno velika da vi osetite kako se ona uvija, prevrće i migolji. A  što se tiče veštine, vaša beba je savladala umetnost zevanja, zajedno sa štucanjem, što ćete možda osetiti uskoro. Sve te neodoljive pokrete vaše bebe možete uočiti na svom ultrazvučnom pregledu ovog meseca.

Ono što nećete videti na ultrazvuku, je bebin nervni sistem, koji se ove nedelje brzo razvija. Nervi, sada prekriveni supstancom koja se zove mijelin i koji ubrzava poruke od jedne nervne ćelije do druge, sada formiraju složenije veze. A oni u mozgu se dalje razvijaju u one koji služe čulima dodira, ukusa, mirisa, vida i sluha. Kada govorimo o sluhu, vaša beba je sada više svesna zvukova koji dolaze iz unutrašnjosti vašeg tela. Čitajte joj, pričajte ili pevajte vesele pesmice.

Njen imuni sistem sada funkcioniše i razvijaju se antitela. Bebine kosti očvršćavaju i sve manje liče na hrskavicu. Pripazite na svoj unos kalcijuma i pobrinite se da uzimate dovoljno mlečnih proizvoda. Čak iako niste osoba koja rado pije mleko, bacite se malo na sir, jogurt, sladoled, ribu sa jestivim kostima, bademe. Zeleno lisnato povrće takođe sadrži kalcijum.

Trudnoća u 18. nedelji – Vaše telo

Gladni ste? Povećan apetit, i želja za određenom hranom, su sada već prilično uobičajeni. Gledajte da konzumirate obroke i užine koje su bogate hranljivim sastojcima, a ne praznim kalorijama. Sada vam je neophodna veća, udobnija garderoba jer vaša beba i vaš struk rastu.

Vaš kardiovaskularni sistem sada prolazi kroz dramatične promene, i tokom ovog trimestra će vaš krvni pritisak verovatno biti niži nego obično. Nemojte prebrzo ustajati iz ležećeg ili sedećeg položaja jer biste mogli osetiti vrtoglavicu.

Od sada bi najbolje bilo da ležite na boku, ili bar delimično naslonjeni na jednu stranu. Kada ležite ravno na leđima, vaša materica može pritiskati glavnu venu, što dovodi do smanjenog dotoka krvi u srce. Pokušajte da smestite jastuk iza vas ili ispod kuka kako biste se udobnije namestili.

Ako ste poprilično dobili na težini, mogu početi da vam se stvaraju strije. Mnoge trudnice dobiju strije tokom trudnoće i ne može se mnogo učiniti da se one izbegnu. Jedan od faktora rizika je preterano debljanje, ali i nasledni faktor i starosna dob majke. Krema za strije može da se maže na stomak svakodnevno, ali izbegavajte da trošite previše novca na kreme za koje se tvrdi kako sprečavaju nastanak strija jer obično ne deluju.

Saveti za 18. nedelju trudnoće

Posetite zubara. Redovno održavanje higijene usta i zuba i unošenje fluora su najbolja preventiva protiv upale desni i bolesti zuba koje su u trudnoći relativno česta pojava. Ne zaboravite da svom stomatologu skrenete pažnju da ste trudni – ne preporučuje se upotreba stomatoloških aparata koji emituju X zrake.

Ako to niste dosad uradili, zakažite ultrazvučni pregled. Većina žena to obavi između 18. i 20. nedelje trudnoće i to uglavnom 2D ultrazvukom.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments