Back to homepage

Trudnoća po nedeljama

Dolazak deteta na svet, svakako je najlepši trenutak u životu svake žene. Trudnoća je dinamičan i jedinstven proces, u kojem svaka buduća majka ima različita iskustva. Ipak, neki simpomi u trudnoći se javljaju kod većine trudnica, a stručni saveti mogu da pomognu da se neki neželjeni efekti ublaže ili otklone. Da bi što lakše prošli kroz kompletan proces, za vas smo pripremili niz tekstova koji prate trudnoću po nedeljama.

Kroz tekstove koji sadrže savete u trudnoći po nedeljama, pogledajte kako se vaša beba razvija, kada prvi put otvori oči, kada počinju da se razvijaju organi kod bebe, zašto je beba nemirna u stomaku, zašto se javlja mučnična, zbog čega otiču zglobovi kod većine trudnica, kako treba da se hrani trudnica u određenim periodima trudnoće itd.

Trudnoća se računa od prvog dana poslednje menstruacije, jer je veoma teško ustanoviti kada je tačno došlo do začeća. Računajući od tog dana, trudnoća kod većine žena traje u proseku oko 280 dana.

Trudnoća može da se podeli po trimestrima, a svaki od njih obuhvata određen broj nedelja. Iako ne postoji zvanična definicija, svaki trimestar traje tri meseca, gde prvi trimestar obuhvata 1-13 nedelja trudnoće, drugi trimestar 14-27 nedelje trudnoće, dok se smatra da ste ušli u treći trimestar kada uđete u 28. nedelju trudnoće.

Vaša beba se menja iz dana u dan i vaše telo drži korak sa tim promenama. Saznajte šta se dešava spolja i iznutra, nedelju po nedelju.

Trudnoća po nedeljama – saveti i iskustva

Prvi trimestar

Nakon oplodnje i implantacije, beba je prvo samo embrion: dva sloja ćelija iz kojih će se razviti svi organi i delovi tela. Kako raste veoma brzo, vaša beba brzo dostiže veličinu zrna pasulja i stalno je u pokretu. Srce brzo kuca i formiraju se creva. Takođe se oblikuju i ušne školjke, kapci, usta i nos.


Drugi trimestar

Na početku drugog trimestra, bebe su dugačke oko 8-11 cm i teške od 30 do 60 grama. Maleni, jedinstveni otisci prstiju se sada formiraju, a srce pumpa oko 24 litre krvi dnevno. Kako nedelje prolaze, bebin skelet postaje čvršći, od gumene hrskavice do kosti, a on ili ona razvijaju čulo sluha. Verovatno ćete uskoro osetiti udarce i treperenja, ako već niste.


Treći trimestar

Bebe su na početku trećeg trimestra teške oko 1.000 grama. One mogu da trepću, i imaju trepavice. A njihova naborana koža postaje glatka kako nabacuju telesnu mast. Takođe im se razvijaju nokti na rukama i nogama, kosa, i stvaraju se milijarde neurona u njihovom mozgu. Vaša beba će svoje završnje nedelje u materici provesti gojeći se. U terminu, prosečna beba dugačka je oko 53 cm i teška oko 3.500 grama.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments