Back to homepage

Petnaesta nedelja trudnoće

15. nedelja trudnoće – Do sada je već verovatno došlo do one nove eksplozije energije kojoj ste se tako nadali. Možda ćete otkriti da ponovo uživate u hrani kao ranije i da se sada radujete obrocima umesto da ih se pribojavate. Trudite se da u ishranu uvrstite širok spektar različitih namirnica koje će vam pomoći da ostanete zdravi i pomoći rast vaše bebe.

Postoje dokazi koji potvrđuju preporuke da žene tokom trudnoće ne treba da ograničavaju svoju ishranu, već da jedu namirnice raznih ukusa i aroma. To će imati pozitivan efekat na bebinu spremnost da prihvati različite namirnice kada jednom pređe na čvrstu hranu. Ako je njeno čulo ukusa preko plodove vode već “pripremljeno” na širok spektar različitih ukusa, kasnije će biti raspoloženija za isprobavanje razne hrane.

Vaša beba

15 nedelja trudnoceVaša beba je sada dugačka oko 10 cm, teška oko 70 grama i veličine je paradajza. Nastavlja se fini razvoj bebine kože, koja je u ovom periodu tanka i prozirna. Lanugo dlačice su prekrile telo, obrve su izraćenije, a počinje da raste i kosica.

Beba se zabavlja gurajući plodovu vodu kroz nos i gornje respirtorne organe, što potpomaže razvoj njenih pluća. Noge sada brže rastu, a zglobovi su sve pokretljiviji. U ovom periodu počinje da se razvija i čulo ukusa. Ove nedelje počinju da se formiraju tri male koščice u bebinom srednjem uhu, tako da će moći da vas čuje. Pevajte joj lagano, pričajte nešto nežno i generalno izgradite jednu emocionalnu vezu koja će trajati doživotno.

Iako su joj kapci i dalje čvrsto zatvoreni, beba može da primeti svetlost. Možda ćete ove nedelje da saznate da li nosite dečaka ili devojčicu. Nemojte se previše razočarati ako to i dalje ostane tajna, jer vidljivost pola deteta zavisi od jasnoće slike, ali i od položaja bebe.

Trudnoća u 15. nedelji – Vaše telo

U ovom periodu se mogu javiti i neki neočekivani simptomi. Hormonske promene i povećan protok krvi kroz sluznicu mogu izazvati curenja nosa. Ova pojava je toliko česta u trudnoći da je nazivaju i „trudnički rinitis“. Krvarenja iz nosa se, takođe, može javiti i to usled širenja krvnih žila u nosu. Krvarenje iz nosa obično prestaje samo od sebe, ali je važno da ne paničite i samo mirno sačekajte da prođe.

Ukoliko primetite da vam je vaginalni sekret poprimio boju i miris koji nisu uobičajeni, potražite savet ginekologa. U trudnoći su česte vaginalne, kao i infekcije mokraćnih kanala.

Nemojte se iznenaditi ako osetite da su vam cipele pomalo tesne. Progesteron, veoma važan trudnički hormon, odličan je za opuštanje ligamenata u vašoj karlici, ali njegova dejstva se tu ne završavaju. Možete otkriti da vam je do kraja trudnoće noga porasla za bar pola broja, možda čak i više.

Saveti za 15. nedelju trudnoće

sok od brusniceSvakodnevno pijte dosta sveže vode. Fluorid u vodi pomaže u formiranju bebinih zuba i izgradnju zubne gleđi. Takođe, vama će pomoći tako što će vam malo razvodniti pljuvačku i održati vas mentalno budnom. Sok od brusnice je veoma dobar za očuvanje zdravlja i bogat je vitaminom C. Ovo je sada veoma važan nutrijent jer pomaže vašem organizmu da apsorbuje gvožđe iz hrane i potpomaže formiranje vezivnog tkiva vaše bebe.

Izbegavajte infekcije urinarnog trakta ako je moguće. One su česte tokom trudnoće i mada ne predstavljaju neki veliki problem, mogu biti više nego iritantne.

Ukoliko ste stariji od 35 godina ili ako u vašoj porodici postoji istorija opasnih naslednih bolesti, razgovarajte sa svojim ginekologom o amniocentezi. Ovaj test, kojim se otkrivaju genetske anomalije, primenjuje se obično između 14. i 18. nedelje trudnoće. Ako ste nervozni u iščekivanju rezultata, treba da znate da većina žena dobije dobre vesti o bebi – što donosi oslobođenje od briga. Amniocentezom se osim raznih anomalija, sa sigurnošću određuje i pol deteta.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments