Back to homepage

Beba u trideset drugoj nedelji

Puzanje bebe

Puzanje je fizička veština koja se može veoma razlikovati od bebe do bebe – neke čak nikad ni ne puze, već nakon što nauče kako da sede, počnu odmah da uče kako i da hodaju. Takođe je normalno za neke bebe da propuze tek oko 12. meseca, iako mnoge počnu negde između sedmog i desetog meseca.

Da bi puzala na klasičan način (na rukama i kolenima), vaša beba prvo treba da zna da sedi i ima dobru koordinaciju, mišićnu snagu i kontrolu. Možda ćete primetiti kako se vaša beba ljulja napred-nazad na rukama i nogama nedelju dana ili dve pre nego što počne da se kreće – ova radnja joj omogućava da nauči da koordinira svojim udovima i nauči kako da joj telo ide ka napred, a ne unazad (neke bebe puze unazad neko vreme).

Istraživanje sveta oko sebe

Pre nego što zaista počne da se kreće, postarajte se za to da temeljno osigurate bebin “svet” u kome boravi – a ovo znači više od proveravanja kuhinje, dnevne sobe i ostalih prostorija kako biste bili sigurni da je bezbedna u svakom momentu. Pored opšte sigurnosne provere cele kuće ili stana, pri čemu ćete se postarati da uređaji kao što su aparat za gašenje požara ili detektor za dim ispravni (naravno, ukoliko ih posedujete u vašem domaćinstvu), takođe obavezno proverite sva mesta sa vodom, prednji i zadnji deo bašte, verande, kola i bilo koja druga mesta (kao što je na primer bakina kuća ili stan) u kojima vaša beba provodi dosta vremena.

Šetalice za bebu

Iako vam možda može biti primamljivo da investirate u šetalicu za bebe kako biste vašoj bebi omogućili dodatnu pokretljivost, gotovo svi stručnjaci se slažu da šetalice za bebe nisu najsjajnije rešenje. Ne samo da mogu biti opasne (zabeležene su brojne nezgode sa šetalicama u kojima je beba išla sa šetalicom niz stepenice ili se saplela na neravnu površinu), već i način na koji bebe manevrišu šetalicom, pri čemu koriste prednji deo stopala, zapravo ometa njihov fizički razvoj. Samim tim može proći više vremena pre nego što u potpunosti prohodaju.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments