Back to homepage

Beba u četrnaestoj nedelji

Ustajanje bebe uz pomoć ruku

Kakvo uzbuđenje! Posle meseci provođenja vremena na stomaku, u ovom uzrastu, vaša beba će početi da uči kako da uzdigne glavu iznad poda kako bi lakše gledala okolo, a možda će čak pokušati da puzi u “vojničkom” stilu (pomeranje podlaktica ka napred dok se telo i noge vuku iza njih).

Bez obzira na ovaj veliki fizički razvoj, vaše bebe su daleko od savladavanja tehnike klasičnog puzanja – učenje postavljanja nogu u pravu poziciju, a zatim i kako manevrisati njima unapred zahteva dosta vežbe.

Omiljene aktivnosti bebe

Nekada davno, vašoj bebi bilo je dovoljno da provodi vreme tražeći bilo šta što joj upadne u vidokrug, ali sada počinje da pokazuje interesovanje za određene aktivnosti, igračke i igre.

Probajte da obratite pažnju na ono u čemu vaša beba najviše uživa – primetićete da povremeno više voli da drži praznu čašu od zvečke, ili da mu se, recimo, više sviđa da gleda kroz prozor nego u ekran.

Dok su igračke za bebe posebno napravljene da zaposle male umove i ruke, možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete koliko često vaša beba više voli ručno napravljene igračke, ili predmete koji se mogu naći u kući, a koji su neplanirano dobili funkciju igračke – vaša beba ne zna, niti joj je bitna njihova materijalna vrednost.

Šetnja u kolicima

Šetanje vaše bebe u kolicima svakog dana je odličan način da je zabavite – preplitanje svetlosti i senki dok hodate ispod drveća je beskrajno zanimljivo okicama vaše bebe, a ujedno je i divan način za vas da ostanete zdravi i u formi.

Mnoge nove mame se bore da pronađu vreme u toku dana da vežbaju (jer je to odlično kako za um tako i za telo). Ako ste i vi jedna od njih, moglo bi vam pomoći udruživanje snaga sa drugim mamama kako biste pronašli redovnu grupu za šetanje beba u kolicima. Izaberite pravac kretanja sa okruženjem koje će biti pogodno za točkove vaših kolica. Ovo je odličan način da izađete napolje, ostanete u formi i susretnete se sa drugim mamama koje takođe imaju bebe, a koje žive u vašoj neposrednoj okolini.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments