Back to homepage

Šesnaesta nedelja trudnoće

16. nedelja trudnoće – Verovatno ćete otkriti da od sada ulazite u jednu više realističnu fazu trudnoće. Energija vam se povratila i vi sada možete da se fokusirate i na druge stvari sem na osećaj umora. Mogli biste se osećati kao da beba preuzima kontrolu nad vašim telom, da ne pominjemo vaš um. Teško je skoncentrisati se na obaveze na poslu i kod kuće kada vam je mozak toliko preokupiran bebom. Niste vi jedini koji se tako oseća, to je uobičajeno za sve trudnice.

Vaša beba

16 nedelja trudnoceSada je vaša beba veličine avokada, sa težinom od 80 do 120 grama, i dužinom od oko 12 cm. Ruke i noge su sada kompletne, glava je više podignuta, a kosti i mišići bebe nastavljaju da se razvijaju. Počinju da rastu i noktići na nožnim prstima.

Ove nedelje vaša beba može da pomera oči u stranu. Iako su joj kapci i dalje zatvoreni radi zaštite, mišići zaduženi za kontrolu očiju počinju da rade. Vaša beba sada može da uspravi glavu, žmirka, otvara usta i koordinira svoje pokrete. Veoma je aktivna, vrti se i šutira, ali vi to još ne možete da osetite.

Nastavlja se i intenzivan razvoj polnih žlezda. Ukoliko nosite devojčicu, njeni jajnici sada sadrže oko 5 miliona ćelija. Jer, za razliku od muškaraca koji svakodnevno proizvode hiljade ćelija sperme, žene se rađaju sa određenom količinom jajnih ćelija koje će imati za ceo život.

Ove nedelje vaša beba je verovatno pronašla svoju pupčanu vrpcu i drži se za nju. Nemojte brinuti da je njen stisak toliko jak da će smanjiti dotok krvi, beba će je pustiti pre nego što bude bilo kakvog rizika da se tako nešto desi.

Trudnoća u 16. nedelji – Vaše telo

Tokom ove nedelje nastavlja se rast materice – njen vrh je sada na pola puta između stidne kosti i pupka. To znači da će vaša trudnoća postati vidljiva. Grudi su otečene i osetljive, pa je neophodno da nosite brushalter, koji ne sme da pritiska, već da pridržava grudi.

I dalje vas može mučiti zatvor i usporen rad creva. Voda, voće, povrće, cela zrna žitarica i vežbanje su delotvorni prirodni lekovi za normalan rad creva. Možete da osetite oštra probadanja sa strane vašeg stomaka. Mišići i ligamenti koji drže vašu sve veću matericu, se sada već naprežu i ponekad se bune zbog toga. Trudite se da ne pravite nagle pokrete, sedite kad možete izbegavajte dugo stajanje ako je moguće.

Verovatno ćete imati pojačan vaginalni sekret (iscedak) koji, iako dosadan, nije obavezno i znak infekcije. Tokom trudnoće obično  je mlečno bele boje ili bistar, ali ako ne izaziva svrab ili nema neprijatan miris, nemojte brinuti. Žlezde koje proizvode sluz u vašoj vagini imaju zaštitnu ulogu u držanju infekcija na odstojanju.

Saveti za 16. nedelju trudnoće

Vaše desni mogu postati osetljive i lako prokrvariti kada perete zube. Redovno menjajte četkicu za zube i neka budu mekane. Perite zube dva puta dnevno, svakodnevno ih čistite koncem i ne zaboravite da četkicom očistite jezik i koren jezika gde se bakterije razmnožavaju. Idite na barem jednu kontrolu kod zubara tokom trudnoće. Upala desni – gingivitis je jedan od faktora rizika za prevremeni porođaj, tako da je sada oralna higijena važnija nego ikada.

Ove nedelje bi trebali da odete na drugi prenatalni pregled kako bi lekar proverio anatomiju ploda.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments