Back to homepage

Beba u dvadeset sedmoj nedelji

Beba može sama da sedne

Pa, moralo je i ovo jednom da se dogodi – posle nedelja neuspešnih početaka, vaša beba konačno sedi sama, bez ičije pomoći. Mora da ste mnogo ponosni na nju!

Kako bi sedela samostalno, vaša beba mora da nauči kako da podjednako izbalansira svoju težinu i da drži svoju glavu, vrat, ramena i kičmu u uspravnom položaju. U početku, vaša beba će se možda oslanjati na jednu ili obe ruke kako bi napravila ravnotežu. Ali, kroz nekoliko nedelja, primetićete da joj više ne trebaju ruke kao podrška – sada će one biti oslobođene za istraživanje. Možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da vaša beba može da se pomeri iz ležećeg položaja na stomaku u sedeću poziciju uz pomoć ruku.

Stolice za hranjenje bebe

Bez obzira na to koliko dobro vaša beba sedi dok jede čvrstu hranu, bićete u iskušenju da odmah izađete iz kuće i kupite stolicu za hranjenje u koju biste smestili vašu bebu za vreme obroka – ne postoji ništa bolje od održavanja reda i držanja vaše bebe pod kontrolom u isto vreme! Ali pre nego što se odlučite za ovu investiciju, postarajte se da beba sedi sigurno bez ičije pomoći.

Stolice za hranjenje su napravljene za decu koja u potpunosti znaju da sede i ako vaše dete ne zna da sedi samo, onda ste u riziku od toga da se oklizne u stranu ili ispod poslužavnika, što može prouzrokovati da se zaglavi u stolici i veoma uznemiri. Sve dok niste u potpunosti sigurni u veštinje sedenja vaše bebe, bolje je da je hranite dok sedi u vašem krilu, kolicima (u nešto polegnutom položaju) ili u stolici za ljuljanje, ako je imate.

Od sedenja do puzanja

Kada vaša beba bude jednom savladala sedenje, možda ćete primetiti kako počinje da se kreće ka napred uz pomoć pomeranja zadnjice. Ovo nije baš puzanje, ali je ipak pokret i, kada bude bila dovoljno vešta u stvaranju ovih pokreta, možda više neće puzati u klasičnom smislu. Iako je mrdanje guzom može odvesti do željene destinacije, ipak je odlična ideja da joj obezbedite vreme koje može da provodi na stomaku kako biste je podstakli da nastavi sa razvijanjem motoričkih sposobnosti i koordinacije tela.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments