Back to homepage

Dvadeset druga nedelja trudnoće

22. nedelja trudnoće – U ovom trenutku možete primetiti da vaš stomak postaje magnet za ruke. Savršeno je u redu da kažete ljudima koji dodiruju vaš stomak da biste radije da to ne rade. I ako vam ljudi govore da izgledate manje ili više nego što biste trebali da budete u ovom trenutku, zapamtite da se svaka trudnoća drugačije pokazuje.

Vaša beba

22 nedelja trudnoceVaša beba je sada dugačka oko 28 cm, teška oko 420 g i otprilike je veličine repe. Ona sada sve više liči na maleno novorođenče.

U ovoj nedelji nastavlja se razvoj bebinog mozga, kao i čula dodira, tako da vaša beba sada može da opipa svoje lice. Njena usta, kapci i obrve su sve izraženiji, a počinju da se razvijaju i sitni zubići u desnima. Oči su formirane, ali njihova boja još uvek nije definisana.

Fine dlačice, lanugo, prekrivaju bebino telo, a duboke bore na koži će se uskoro popuniti. Unutar bebinog stomaka, razvija se pankreas, koji je značajan za proizvodnju važnih hormona.

Trudnoća u 22. nedelji – Vaše telo

Bar polovina trudnica dobije strije do porođaja. One mogu biti različitih boja, od roze do tamno braon, u zavisnosti od vaše boje kože. Iako se one uglavnom pojavljuju na vašem stomaku, strije se takođe mogu pojaviti na vašoj zadnjici, bedrima, bokovima i grudima. Ne postoji dokaz da neki preparat sigurno sprečava strije, ali se mažite kako bi doprineli vlažnosti kože.

Možda ćete primetiti da vam na kraju dana otiču gležnjevi i stopala. Moguće je da se u vama zadržava više tečnosti nego obično i to postaje vidljivo nakon dužeg perioda stajanja.

Ovo je period i kada je fiziološka anemija najviše izražena. Vaš ginekolog će vam, ako to bude bilo potrebno, prepisati tablete gvožđa. Crveno meso je jedan od najboljih izvora gvožđa za trudnice, ali ne treba zanemariti ni žitarice, proizvode na bazi soje, spanać, čist sok, grožđe…

Saveti za 22. nedelju trudnoće

Držite konstipaciju pod kontrolom pomoću hrane sa dosta vlakana i pijte dosta vode. Smanjite unos prerađenog belog hleba i testenine koji otežavaju kretanje hrane kroz debelo crevo. Ako imate velike poteškoće, razgovarajte sa lekarom o bezbednim načinima za pokretanje creva.

Sada je normalno da vam otiču prsti. Ako vas prstenje malo steže, skinite ih pre nego što bude kasno. Ako ne možete da se odvojite od burme ili nekog drugog prstena, okačite ih o lančić i nosite blizu srca.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments